Đorđe Miketić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Poslanik stranke Zajedno Đorđe Miketić rekao je da hitno treba pronaći rešenje za preskup smeštaj studenata u Beogradu. Poslanik je istakao da će zbog enormnog rasta cena, ali i loše politike vlasti oko 10.000 studenata napustiti Beogradski univerzitet.

„U Beogradu ima oko 100.000 studenata, koji studiraju na Univerzitetu u Beogradu, ali i drugim privatnim fakultetima. Ove godine biće upisano preko 20.000 novih studenata – brucoša. Samo mali broj njih je na budžetskom tj državnom finansiranju, sa smešajem u studentskim domovima, a još manji broj onih koji dobijaju stipendiju ili neku pomoć države“, istakao je Miketić.

Narodni poslanik je istakao da su za godinu dana cene duplirane.

„Ovaj katastrofalan skok cena je neizdrživ za veliku većinu studenata i njihovih roditelja. Očekuje se da će ove godine veliki broj studenata zamrznuti studije ili čak odustati od daljeg studiranja zbog nemogućnosti plaćanja života i studija u najvećem univerzitetskom centru u Srbiji. Grad Beograd ali i nadležno ministarstvo za obrazovanje i nauku nije učinilo ništa da ovaj problem ublaži. Ozbiljna država koja ulaže u obrazovanje – mora imati akcijoni plan kako se ovaj problem može rešavati“, podvukao je on i dodao:

„Postoje već provereni mehanizmi u zemljama u regionu i Evropi od preuređenja i prenamene zgrada i stanova u vlasništvu grada ili republike, brze izgradnje domova i kolektivnih stanova, pa čak i eksproprijacije nagomilanog stambenog prostora koji se gradi za komercijalnu prodaju, jer je javni interes da država podrži i pomogne svoje studnete. Takođe, mora se i onemogućiti zakupodavac da bez razloga otkaže stan studentu koji uredno plaća rentu“, rekao je Miketić.

Naglasio je da će zbog nebrige veliki broj studenata biti primoran da odustane od daljeg školovanja.

„Roditelji iz unutrašnjosti su u očaju jer ne znaju kako da pomognu svojoj deci, a procena je da će oko 10.000 studenata napustiti školovanje. Profitno orjentisanom politikom stanovanja i nebrigom za problem studenata, Srbija odustaje od svog najvećeg potencijala – a to su mladi ljudi željni obrazovanja. To se ne sme dozvoliti, stoga zahtevamo hitnu radnu grupu sačinjenu od republičkih i gradskih institucija, u koju će biti uključen i Univerzitet u Beogradu da se što hitnije nađu rešenja za desetine hiljada studenata koji su sada u očaju jer im je ugrožena budućnost. Takođe i napraviti strategiju za dalje sistemsko rešavanje ovog problema“, zaključio je Miketić.

Bonus video: Studenti izbačeni iz domova a oktobar se bliži

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar