Foto: Dragan Mujan/Nova.rs/Shutterstock/Privatna arhiva

Zvanično, inflacija u Srbiji je nesto viša od 13 odsto, a to znači da da su cene u proseku porasle za taj procenat. I dok na papiru Narodne banke Srbije tako piše, u stvarnom životu je situacija daleko gora. U praksi su to na svojoj koži ozbiljno osetili ove godine i studenti. Poskupeli su domovi, renta za stanove pa čak i hrana. Ručak u studentskoj menzi je sada skuplji za čak 66 odsto.

Studentski život odavno nije jeftin. Za njihove roditelje je jedan od najtežih zadataka isfinansirati školovanje svoje dece. To je teško izvesti čak i za one koji su na budžetu, i imaju obezbeđen smeštaj u domu i obroke u studentskoj menzi.

U odnosu na prošlu godinu, sve to je dramatično poskupelo.

Teodora i Kristina, studentkinje iz unutrašnjosti koje žive u domovima „4. april“ i „Košutnjak“ sve više osećaju posledice inflacije koja će po svemu sudeći nastaviti da raste.

Teodora Jezdić, studentkinja Fakulteta političkih nauka koja ej na budžetu, u razgovoru za Novu ističe da sve više novca ostavlja u prodavnicama.

„Ovo poslednje poskupljenje menze još uvek ne osećam jer samo što je počelo. S druge strane, strašno je poskupljenje u marketima. Sve više novce izdvajam za te osnovne stvari“, kaže Teodora.

Teodora Jezdić Foto: Privatna arhiva

Dodaje da su cene doma i menze preskupe, pogotovo za samofinansirajuće studente.

„S obzirom na to da se kvalitet hrane nije promenio, a cene jesu, smatram da je i hrana trebalo da bude bolja. Iskustva mojih prijatelja koji su na samofinansiranju pokazuju da oni jedva sastavljaju kraj s krajem“, navodi Teodora.

„Plate mojih roditelja i džeparac koji mi daju se nisu menjali, ali zato cene i te kako jesu i to na gore“, kaže Teodora.

Za hiljadu dinara možemo da kupimo  tri – četiri stvari

Slično iskustvo deli i Kristina Nikolić, studentkinja DIF-a. Iako prima stipendiju, gotovo da ne može da pokrije sve troškove.

„Moj fakultet je specifičan jer je preskup, iako sam na budžetu, imam nastavu skijanja i logorovanja koju plaćam sama. Osim što su nam poskupeli domovi i ishrana, moramo da plaćamo i inernet i to dva, od kojih jedan ne koristimo“, kaže Kristina.

Dodaje da se zbog obaveza retko hrani u menzi, pa je tako prinuđena da namirnice kupuje u marketu.

„Ponekad ručam u menzi, ostalo kupujem i kuvam sama. Više novca nego ranije dajem za voće, žitarice i mlečne proizvode koje najčešće kupujem. Iako primam stipendiju, ne mogu da pokrijem baš sve troškove, sve to dode na isto“, kaže Kristina.

Navodi da se studneti snalaze tako što više njih udruži novac kako bi kupili sve što im je potrebno.

„Skoro sam otišla sa drugaricom do prodavnice, pa za 1.000 dinara smo kupile 3-4 stvari“, priča Katarina.

Detaljan cenovnik: Šta je sve poskupelo studentima u domovima?

Кada je reč o cenama smeštaja u studentskim centrima, studenti u sobama prve kategorije će, umesto dosadašnjih 1.860 dinara mesečno plaćati 2.790, druge kategorije umesto 1.430 plaćaće 2.150, treće kategorije umesto 1.248 plaćaće 1.600 i četvrte kategorije umesto 1.144 cena će biti 1.500 dinara mesečno.

Grafika: Nova.rs,/Shutterstock

Skuplji će biti i pojedinačni obroci u studentskim menzama pa će tako doručak koštati 56 dinara (do sada je bio 40 dinara). Ručak će studenti umesto 72 dinara, plaćati 120 dinara, a večeru 90, umesto sadašnjih 59 dinara.

Foto: Privatna arhiva

Tako ispada da je u menzi najviše poskupeo ručak, čak više od 66 odsto.

Ukoliko računamo da će studenti imati sva tri obroka u toku dana, to znači da će im na mesečnom nivou biti potrebno da izdvoje oko 7.980 dinara samo za menzu.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Cena usluge pranja veša u studentskim vešernicama umesto dosadašnjih 180 košta 200 dinara.

Izdavnje žetona na početku akademske godine koji se koriste kako bi se u menzi dobio pribor za jelo, umesto dosadašnjih 500, košta 1.000 dinara.

Jedno od najčešćih jela koji studenti dobijaju za ručak jeste meso sa nekim prilogom. To uglavnom bude pohovano belo meso ili bečka šnicla sa pireom.

Povećani krediti i stipendije

Mesečna rata učeničkih kredita i stipendija ubuduće će iznosti 8.400 dinara, dok će studenti dobijati 13.000 dinara mesečno.

Do sada je mesečna rata učeničkog kredita i stipendije bila 5.400 dinara, a studentskih 8.400 dinara.

BONUS VIDEO: Studenti izbačeni iz domova a oktobar se bliži

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare