Zorana Mihajlović Foto:TANJUG/ MRE/ ZORAN PETROVIC

Ako građani neće Rio Tinto o tome treba razgovarati, ali sam apsolutno protiv toga da se prestane sa razgovorima, istraživanjima i radom na toj mineralnoj sirovini i mislim da je velika greška što nismo sačekali studije o proceni uticaja na životnu sredinu, izjavila je večeras ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Litijum je kritična mineralna sirovina na globalnom nivou i velika razvojna šansa za Srbiju zbog činjenice da imamo jedinstveno nalazište sa dokazanim rezervama od 158 miliona tona, ali je zbog dezinformacija, neistina i pritiska javnosti Vlada donela odluku o prekidu projekta „Jadar“, rekla je Mihajlović za TV Insajder.

Ona je kazala da nije bilo nikakvih ugovora sa Rio Tintom, iako se toliko pričalo o tome i dodala da veruje da nećemo donositi nikakve zakone, niti stavljati bilo kakav veto na buduća istraživanja litijuma, jer ne postoji zemlja u svetu koja bi se odrekla takvog resursa.

Mihajlović je ocenila da bez litijuma nema zelene energije, zelene ekonomije, niti razvoja u budućnosti u celom svetu.

Kada je reč o projektu „Jadar“, Mihajlović je kazala da je plan bio da osim prerade rude imamo i fabriku baterija i fabriku električnih vozila, što bi značilo više od 25 odsto uticaja na BDP godišnje.

Prema procenama, tražnja za litijumom će do 2050. godine biti uvećana za 900 odsto i uverena sam da ćemo pogrešiti ako se olako odreknemo jednog tako važnog resursa, rekla je ona.

BONUS VIDEO: Selo Lukavac: Litijum na vidiku, meštani kažu STOP

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare