Mihajlović: Studija o projektu „Jadar“ pre referenduma

Društvo 13. jun. 202100:34
Podeli:
Zorana Mihajlović Foto: TANJUG/ MRE/ GORAN PETROVIC/

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da će građani Srbije biti upoznati sa svim činjenicama i rezultatima studija vezanim za projekat "Jadar" pre nego što će imati priliku da se o njemu izjasne na referendumu.

„Svakako će na referendumu građani dati poslednju reč, ali oni moraju da znaju sve podatke. Država je odgovorna, bićemo potpuno jasni i pokazaćemo sve činjenice. Još uvek ne znamo kakav će biti uticaj na životnu sredinu, jer studija nije završena“, navela je Mihajlović u saopštenju.

Prema njenim rečima, jadarit je razvojna šansa jer otvara mogućnost da Srbija dobije lanac proizvodnje litijuma, litijumskih baterija i fabrike električnih vozila.

„To je šansa da imamo u toj oblasti prosečne plate između 5.000 i 12.000 evra. Sve će biti javno objavljeno, a prema onome što do sada znamo je da će, ako se zato budemo odlučili, to biti rudnik sa podzemnom eksploatacijom, koristiće se nove tehnologije i veći deo će biti digitalizovan. Sigurno da će sve regulative, ne samo domaće, već i evropske u pogledu zaštite životne sredine morati da se poštuju“, rekla je Mihajlović.

Komentari

Vaš komentar