Projekat „Jadar“ – šta će pobediti, priroda ili novac

Video 06. maj. 202114:47 > 14:55
Podeli:

Predsednik SANU Vladimir Kostić istakao je na otvaranju skupa o projektu Jadar da se SANU ne bavi konjukturnim opredeljivanjima, već da će tragati za naučno zasnovanim istinama i da je "valjda je jedino tako potrebna ovoj sredini".

Ispred zgrade Akademije je u isto vreme održan i protest na koji je predstavnik Koalicije za održivo rudarstvo Zvezdan Kalmar došao sa predstavnicima Udruženja Zaštitimo Jadar i Rađevinu. Oni su iskazali nezadovoljstvo jer im nije omogućeno da prisustvuju skupu.

Pogledajte još

Naglasio je da se protive kopanju litijuma, jer će to dovesti do destrukcija i uništiti poljiprivrednu proizvodnju, reke Drinu i Jadar.

„Snabdevanje vode u Mačvi će biti ugroženo, dovoljno je da se dogodi jedan ozbiljniji akcident“, ukazao je Kalmar.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je istakla da je ležište jadarita u Srbiji značajno sa aspekta količine litijuma, koja je jadna od najvećih u Evopi, a da bi se iskopavanjem litijuma Srbija pozicionirala kao nalazište resursa od kojeg zavisi razvoj, a zbog litijumskih baterija i električnih automobila.

Mihajlović je pitala da li je Srbija dovoljno bogata da se odrekne tako nečega i istakla da u svetu raste potreba za litijumom, da će do 2050. tražnja porasti oko 60 puta, te da će to uticati i na rast cene.

Ona je ocenila da je litijum „metal budućnosti“ i „kritična sirovina bez koje je budućnost nevidljiva“, te da Srbija može zauzeti važno tehnološko mesto.

„Ili ćemo iskoristiti istorijsku šansu u proizvodnji proizvoda od najtraženijeg metala ili ćemo biti nemi posmatrači“, rekla je Mihajlović.

Predsednik Odbora za životnu sredinu SANU Vladimir Stevanović naglasio je da, bez obzira što se deklarativno najavljuje da će sve u projektu „Jadar“ biti ekološki bezbedno, ostaje čitav niz pitanja koja sve dovode u sumnju, jer je projekat od početka bio netransparentan, a navodi o rezervama litijuma u Srbiji preuveličani.

On je ukazao da na jednu stranu treba staviti koliko koštaju šume, zemljište, koje može da se uništi „za tren“, na primer prenamenom u građevinsko zemljište, zatim zagađenje voda, a na drugu stranu profit i videti šta Srbija dobija a šta gubi.

Direktorka Rio Sava eksplorejšn Vesna Prodanović navela je da bi postrojenje „Jadar“ trebalo da počne da radi 2027. godine i istakla da je jadarit jedinstven mineral koji sadrži litijum koji je ključan za Evropu i svet.

Ukazala je da je Rio Tinto došao u Srbiju zbog bora 2001. godine i da pronalazak litijuma nije bio neočekivan, ali da tada nije bio metal od posebnog komercijalnog interesa, već da je to postao posle 2010. godine

Ona je istakla da će rudnik biti podzemni, a ne površinski kop kako se često navodi, tvrdeći da neće biti kiselog otpada, da proces prerade ne generiše opadna isparenja, kao i da je u rudi sadržaj toksičnih metala nizak, a da će projekat poštovati važeću zakonsku regulativu.

Prodanović je navela da, kada je reč o rudniku, ne treba govoriti kao da je 1921. godina, a ne 2021.

Komentari

Vaš komentar