Foto:EPA/GEORGI LICOVSKI

U Šid još nisu stigli pripadnici vojne policije, koji će, po naredbi predsednika Srbije, obezbeđivati tri migrantska centra, a oko podneva je sve mirno, dok u dvorištu centra u Adaševcima, ispred ulaza, stoji 15 migranata, inače smeštenih u tom centru.

„Vojska se vraća na obezbeđivanje prihvatnih centara i zaštitu svih građana, jer nekontrolisani izlasci migrantske populacije iz centara prouzrokovali su nekoliko dela ugrožavanja slobode kretanja naših građana, bezbednosti saobraćaja, tako da se samo vraćamo na ono što je bilo pre uvođenja vanrednog stanja“, objašnjava zamenik predsednika opštine Šid Zoran Semenović zašto će vojska biti poslata u šidsku opštinu.

Kaže da je policija pre dva dana napustila Šid, gde je do tada obezbeđivala prihvatne centre.

„Pre toga smo imali kompletno vanrednu situaciju. Došlo je do povećanja broja migranata sa oko 950 u prihvatni centrima pre vanredne situacije, na oko 1950 posle vanredne situacije“, kaže Semenović, naglašavajući da kapaciteti nisu dovoljni za toliki broj ljudi.

„Nama migranti nikada nisu smetali. Odlazak migranata u neobezbeđena mesta u vreme covida, koji je još uvek na snazi, može da prouzrokuje eventualno njihovo ugrožavanje zdravlja. Zamislite migranta koji izađe iz centra, vrati se i zarazi ostale u centru“, kaže Semenović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare