Foto: Nova.rs

Sinoćni požar u RB Kolubara usled kojeg je izgoreo bager u vrednosti od 18 miliona evra, samo je poslednja u nizu tragedija nastala zbog nestručnosti nadležnih u Elektroprivredi Srbije. Za samo mesec dana došlo je do eksplozije, požara, nestanka grejanja i struje. Svega je bilo, jedino ostavki nije. Vlasti kažu da imamo svega i da živimo u izobilju, a sve je očiglednije kao da nekima nedostaje malo dostojanstva, morala i osećaja za odgovornost.

Ne pada sneg da bi prekrio breg, već da bi sakrio tragove. Upravo ovako glasi narodna izreka, ali ovih dana kao je ona izmenjena u “ne pada sneg da bi prekrio breg, već da bi upravo otkrio tragove”. Tragove onih koji su postavili nestručne, neobrazovane, ali lojalne kadrove koji su od EPS-a i Kolubare napravili energetskog patuljka koji poslednjih mesec dana kleca na kolenima, dok jednog dana ne prestane da radi.

Upravo je sve počelo snegom koji je pao sredinom decembra i koji je tada iznenadio brojne “kadrove” ovog energetskog giganta. Srbiju je prekrio veliki snežni pokrivač, a preko 100.000 domaćinstva talas mraka zbog toga što nisu imali struju. Nisu imali ni grejanje, a ubrzo je usledilo naređenje da se ne smeju davati informacije koliko građana nema struju. Počeo je ubrzani uvoz struje, a država je za nekoliko dana platila desetine miliona evra da po najskupljoj ceni uveze struju iz regiona. Za samo tri dana platili smo 25 miliona evra za električnu energiju.

Na sednici Vlade koja je bila otvorena za medije predsednik Vučić rekao je direktoru EPS-a Miloradu Grčiću da ne zna šta bi mu rekao, ali da očekuje njegovu reakciju u narednim danima. Naravno, reakcije nije bilo, Grčić se vratio na svoje radno mesto, a umesto ostavke građani su dobili eksploziju u postrojenju za sušenje uglaj u Vreocima, delu koji se nalazi u okviru Kolubare.

Na svu sreću nijedan radnik nije povređen, ali je pričinjena velika materijalna šteta. Samo što je šteta sanirana, javnost je imala priliku da se uveri kakav ugalj se loži. Veoma brzo se proširio snimak na kojem se vidi kako se eksploatiše ugalj koji je pomešan za blatom, odnosno jalovinom zbog čega je nemoguće postići dovoljan nivo toplote, a o zagađenju životne sredine da ni ne govorimo.

Jučerašnji požar samo je poslednjih čin u drami koja je traje već mesec dana, a za čiji kraj se nadamo da neće biti tragičan po radnike ove firme, niti po sve druge građane. Do tada ostaje da vidimo kada “Mića” planira da podnese ostavku i da li će uopšte planirati da je ponudi Vladi Srbije. Samo da nam do te ostavke ne otkaže ceo EPS.

Podsetimo, juče oko 22 sata izbio je veliki požar u RB Kolubara i tom prilikom je izgoreo veliki bager, odnosno mašina koja je 2017. plaćena više od 18 miliona evra. Zadatak ove mašine, koja se stručno naziva odlagač, jeste da odvaja jalovinu od uglja čime direktno utiče na proces proizvodnje struje za potrošače širom zemlje.

Požar u Rudarskom basenu Kolubara
Požar u Rudarskom basenu Kolubara Foto: Nova.rs

Kako je naš portal ekskluzivno objavio sinoć, problem sa gašenjem požara je pogoršan zbog toga što vatrogasne ekipe nisu mogle da pristupe požaru usled vremenskih prilika. Vatru je gasio 21 vatrogasac sa osam vozila i specijalnim vozilom sa dronom, a vatrena stihija je savladana tek oko dva sata iza ponoći.

Bonus video: Požar na kopu Tamnava Zapadno polje ugašen oko dva sata posle ponoći

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare