NVO: Meštani kod Trgovišta zbog MHE mogu da ostanu bez vode

Društvo 22. jul. 202115:45
Podeli:
Foto: Facebook/Сачувајмо рeke Србије

Više ekoloških udruženja i partija je Republičkoj građevinskoj inspekciji Srbije predalo zahtev za kontrolu mini-hidroelektrane (MHE) u izgradnji na reci Pčinji, u Donjem Stajevcu kod Trgovišta, jer bi, kako navode, više od 70 stanovnika moglo da zbog toga ostane bez vode.

Izvode se radovi koji apsolutno ne izgledaju legalno, ističe aktivistkinja Zelenog fronta pokreta „Jedan od pet miliona“ Snežana Nedeljković

„Nema građevinske table koja obeležava ko je izvođač radova, betonske cevi se stavljaju u reku Pčinju i već su njeno korito potpuno prekrojili i ona sada izgleda kao potočić“, rekla je Nedeljković.

Dodaje da postoji izveštaj građevinske inspekcije, ali „apsolutno nije u saglasnosti s realnim stanjem“.

Predsednik Evropske zelene partije Dejan Pavlović rekao je da su stanovnici „u beznađu“ pošto su se obraćali svim regionalnim i lokalnim inspekcijskim organima, međutim, „zbog jedne lokalne ekipe koja sprečava bilo kakvo zakonito postupanje došlo je do toga da mi moramo ovako da reagujemo“.

Aktivista inicijative „Odbranimo Košutnjak“ Dragan Ivanović objasnio je da je građevinska dozvola za MHE na Pčinji izdata kad je predsednik Opštine Trgovište bio Nenad Krstić, sada poslanik Skupšine Srbije iz vladajuće Srpske napredne stranke, a da je njegov rođak u to vreme bio odgovorno lice firme investitora.

On je dodao da ta firma „upada“ na privatne posede gde se gradi ta MHE i pre nekoliko dana su na jednom takvom posedu srušili ogradu, te je policija iz Trgovišta došla i sastavila zapisnik, „ali tužilaštvo ne želi da reaguje“, a trećeg dana pošto se to desilo, rekli su aktivistima iz Trgovišta da su „dosadni“ i da to više ne prijavljuju, preneo je Ivanović.

Bonus video – Ekološka katastrofa na reci Toplici

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar