Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Meteorolog Đorđe Đurić objavio je na svom Fejsbuk profilu da je u Srbiju stigao ciklon koji se nalazio iznad Nemačke, koje je ozbiljno pogođena poplavama, te najavio da ćemo biti pod ciklonom do utorka, uz opasnost od grmljavinskih nepogoda, grada i obilnih padavina.

„Srbija je i dalje pod uticajem visinskog ciklona. Centar ovog ciklona je iznad južnih krajeva Jadranskog mora i veoma je prostran, pa ga presreću centralni Mediteran, Balkansko poluostrvo i Srbija. Pod uticajem ovog ciklona veoma je nestabilan sa čestim pljuskovima i grmljavinom. Kao i prethodnih dana u našu parcelu stigle su velike količine pustinjskog peska iz Sahare, padavine ovih dana sadrže čestice iz Sahare, koje će biti vidljive na prozorima i na vozilima. Ova pojava je potpuno prirodna i ubijena za naše područje, naročito tokom proleća, dok leti vrlo retko, što ovog leta nije bio slučaj“, kazao je Đurić.

Pod uticajem ciklona bićemo do utorka, uz opasnost od grmljavinskih nepogoda, grada i obilnih padavina. Od srede…

Posted by Djordje Djuric on Sunday, July 18, 2021

On je objavio da u Srbiji reke i potoci imaju veoma nizak vodostaj zbog prethodnom sušnog perioda, tako da ne postoji opasnost od izlivanja reka.

„Ali sa ovakvim jakim padavinama uvek postoji rizik od manjih potoka od bujičnih poplava, kao i od rizik od odvodnjavanja sistema ne u urbanim sredinama mogu da uzmu veliku količinu vode u kratkom vremenskom periodu“, napisao je on.

Meteorolog je istakao da ciklon koji se nalazio iznad Nemačke sada je u Srbiji, ali ponovio da nema opasnosti od poplava.

„Ciklon koji trenutno deluje na vreme u Srbiji, ali i na celom Balkanskom poluostrvu, prethodno se nalazio iznad Nemačke i danima je bio stacionaran iznad istog područja, pa su iz tog razloga zapad i jugozapad Nemačke, Luksemburg, istok Holandije i Belgije danima bili na udaru katastrofalnih padavina i oluja“, napisao je Đurić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar