Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Nezadovoljni meštani čačanskog sela Pakovraće i lučanskih sela Lisice i Negrišori i danas su blokirali magistralni i regionalni put kod Čačka i Lučana, čime i dalje sprečavaju izgradnju deonice auto-puta Preljina-Požega.

Meštani sela Pakovraće kod Čačka sedmi dan zaredom blokiraju magistralni put za vozila izvođača radova na izgradnji auto-puta, dok ostale propuštaju i 27. dan blokiraju firmu „Cemprom“ za proizvodnju betona koji se koristi u tim radovima.

Oni su rekli da će blokade magistralnog puta i firme za proizvodnju betona trajati dok im ne bude isplaćena zemlja koja im je oduzeta za izgradnju auto-puta i da i dalje „čekaju odgovor“ Vlade Srbije i direktora Javnog preduzeća „Putevi Srbije“ Zorana Drobnjaka, sa kojim su pre pet dana razgovrali o zahtevima.

Drobnjak je posetio nezadovoljne meštane Pakovraća drugi dan blokade magistralnog puta i obećao da će se založiti u Vladi Srbije da im bude isplaćena oduzeta zemlja po presudi Opštinskog suda, odnosno da „Putevi“ odustanu od žalbe pred Višim sudom na presuđenu cenu, čime bi bili okončani sudski procesi koji traju više od dve godine.

Opštinski sud je presudio da meštanima Pakovraća zemlja koja im je oduzeta za izgradnju auto-puta bude isplaćena po ceni 1.200 do 1.400 dinara po kvadratnom metru, na šta su JP „Putevi Srbije“ uložili žalbu Višem sudu.

Prema rečima meštana, prvobitna cena koja im je ponuđena za kvadratni metar oduzete zemlje bila je od 30 do 200 dinara, zbog čega su se oni žalili.

Meštani Pakovraća blokiraju firmu „Cemprom“ 27 dana, jer su i pored toga što im nije isplaćena oduzeta imovina dobili rešenja o rušenju deset kuća koje se nalaze na trasi auto-puta i prinudno iseljenje nekoliko porodica koje su ostale da žive u tim kućama.

Prema njihovim rečima, protest su proširili na blokadu magistralnog puta zato što im se posle 20 dana blokade firme „Cemprom“ niko od nadležnih nije obratio.

Izgradnja deonice auto-puta Preljina-Požega zaustavljena je i kod sela Lisice i Negrišori, blokadom regionalnog puta Čačak-Lučani, koju su pre 17 dana počeli meštani, zahtevajući sanaciju lokalnih puteva koji su „uništeni“ tokom radova, zbog čega im se kvare kola i otežano putuju do susednih gradova u kojima mnogi od njih rade.

I meštani tih sela zaustavljaju samo kamione i druga vozila koja učestvuju u izgradnji auto-puta, dok ostala vozila propuštaju.

Posle sedam dana blokade, meštani Lisica i Negrišora dobili su od nadležnih ponudu da rupe na lokalnim putevima, koji su upropašćeni radovima na izgradnji deonice auto-puta, budu sanirane popunjavanjem lomljenim asfaltom, što su oni odbili.

Oni ističu da sanacija lomljenim asfaltom nije trajno rešenje i da bi takav asfalt opet brzo popucao prolaskom teških kamiona koji prevoze materijal za izgradnju auto-puta.

BONUS VIDEO – Meštani Pakovraća: Od čega i gde da živimo kad nas isele?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar