Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

"Telima ćemo braniti vekovna ognjišta" , kaže za Nova.rs Miloš Nikolić iz Pakovraća kome je danas najavljeno rušenje kuće zbog izgradnje auto-puta Čačak - Požega.

„Nadležni su nam uručili rešenja o rušenju, danas smo u planu ja i još troje komšija, ali za sada nema policije koju su, takođe najavili“, priča Nikola.

On ocenjuje da na blokadi puta i firmi za proizvodnju betona „Cemprom“ ima oko dve stotine meštana.

„Ako mogu da prođu kroz ovoliki narod, neka to učine. Mi ćemo do poslednjeg atoma snage braniti vekovna ognjišta“, ponavlja Nikolić.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Naš sagovronik je precizirao da su rušenja kuća najavljena od deset časova.

On ističe da, iako su nadležni obećali, da će održati sastanak u petaka u Vladi Republike Srbije, povodom njihovih problema, ništa nije ispunjeno.

„Mi smo prepušteni sebi, niko nije zainteresovan za nas, ni grad Čačak, ni država“, ogorčeno zaključuje.

„Ovde od prašine i otpadnih materijala ne mogu da živim, kao ni moje komšije. Kuća mi je pored firme gde se proizvodi beton, a o voću i da ne govorim“, ispričao nam je  Radoslav Ćosić koji sa svojim petočlanim domaćinstvom živi isključivo od poljoprivrede.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Uništeno mu je, zbog radova na ovoj saobraćajnici oko 500 stabala voća, zbog čega je očajan.

„Ništa od toga ne mogu da iskoristim, ali grad Čačak i državu nije briga za nas. Živimo u nehumanim i beljudskim uslovima“, naveo je on.

PROČITAJTE JOŠ

Žitelji Pakovraća kažu da su ovo samo neki od problema koje imaju  eksproprijacijom njihovih imanja zbog izgradnje auto-puta.

Oni ističu da im još nije plaćeno zemljište i kuće koji im se oduzimaju, zbog izgradnje ove brze saobraćajnice, a da su dobili rešenja o prinudnom iseljavanju.

„Mi imamo 15 domaćinstava u Pakovraću koja se sude sa državom zbog oduzimanja kuća za potrebe izgradnje trase auto-puta jer nismo bili zadovoljni sa ponuđenom cenom, a  mnogo više njih se sudi zbog oduzimanja parcela“, zaključili su nezadovoljni meštani.

Sudski procesi nezadovoljnih meštana Pakovraća zbog eksproprisane zemlje traju dve godine kako ocenjuju odugovlače se bez opravdanja.

Meštani koji protestuju ističu da nemaju gde da se presele i ogorčeni su što država prvo nije isplatila eksproprisano zemljište i kuće, pa tek onda počela izgradnju auto-puta.

Odlučni su da ostanu na blokadama sve dok ne dobiju garancije od nadležnih institucija da će svi njihovi problemi oko eksproprijacije i njihovih domova biti rešeni.

BONUS VIDEO: Protest u ulici Vojvode Putnika u Nišu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar