Foto: SSP

Na barikadi da odbranimo Rupsku reku smo već 11 dana, a za razliku od onih koji su na severu Kosova, RTS i ostale televizije o tome ne obaveštavaju, mi smo za njih Srbi druge kategorije, kažu meštani sela Dadince kod Vlasotinca, koji se protive stavljanju preostale četvtine reke u cevi treće mini hidroelektrane.

Mi imamo ovde Kurtija u opštini Vlasotince koiliko god hoćeš. Nepismeni i nestručni ljudi su tamo, dali dozvole za gradnju koja će nam uništiti reku, ostaćemo bez vode. Ali nisu se nadali ovako širokoj akciji i odzivu, kažu meštani, od kojih većina ne želi da se predstavi, ali su redom ogorčeni na predsednika opštine Bratislava Petrovića.

Ovi investitori su „ubili“ Rupsku reku. Na prve dve MHE su stavili osam kilometara u cevi, sad hoće još tri. Gde je ranije tekla reka, nema je, ali to im neće proći, rekao je stanovnik sela Goran Milić.

On je poručio investitoru da ne pokušava nešto silom da uradi, jer će na poziv osamdesetak meštana Dadinca, u kratkom roku stići hiljade ljudi.

Moraće da pobiju 10.000 nas da naprave MHE. Mi odustati nećemo, upozorio je Milić.

Predsednik Mesne zajednice Dadince Goran Stojiljković rekao je da im podrška stiže sa svih strana i da se neće odustati.

Nije ovo – ne damo iz inata, ovo je – ne damo iz nužde, objasnio je on, i dodao da im je opština ponudila jedan šator, što im ne treba.

Sa mešanima na barikadi razgovarao je poslanik Demokratske stranke i član skupštinskog Odbora za privredu i energetiku Miodrag Gavrilović, koji sa svojim pravno-ekspertskim timom radi na utvrđivanju činjenica kako je lokalna vlast izdala građevinsku dozvolu za MHE i preneo im šta se dešava trenutno.

Ovo sve je došlo od vas, niko vas nije nagovarao. Pokazali šte šta znači biti dostojanstven, kad se neŠto hoće, rekao je Gavrilović, i prozvao opštinsku vlast da mu kao poslaniku nisu dostavili dokumentaciju, iako su obećali.

Najavljujući da će u ponedeljak u Skupštini govoriti o slučaju Rupske reke, on je najavio da će, pošto do petka nije dobio dokumentaciju aktivirati i procesuirati krivične prijave protiv rukovodstva Vlasotinca, jer „rukovodstvo radi na svoju ruku“.

Imamo pet jakih stvari, o kojima sad ne bih da govorim. Pravna borba za njih je unapred izgubljena. Napravili ste veliki odjek u Srbiji, rekao je Gavrilović.

U razgovoru sa novinarem FoNeta meštani su se žalili kako im u poslednjih 10-15 godina nijedan predsednik opštine nije došao u posetu, a da je Petrović pre godinu dana obećao da dok je on na funkciji MHE neće da se gradi.

Oni su ukazali i da se radi o maloj reci, koja ne može da ispuni zahtev investitora za protok 1,3 kubna metra u sekundi, jer neće ostati biološkog minimuma.

Advokat Mihailo Micić, specijalizovan za ekologiju, ukazao je na više nepravilnosti u izdavanju građevinske dozvole i rešenju o izmeni, a ona je istekla.

Izdata je bez izrade studije o proceni zaštite životne sredine, a zna se da u Rupskoj reci postoji pet zakonom zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta riba i rakova, ukazao je Micić.

Micić je najavio da će tražiti privremenu zabranu obavljanja bilo kojih radova dok se ne odluči o zahtevu za vanredni pravni lek.

Meštani na barikadi kojom sprečavaju dolazak bagera investitora dežuraju na smene – mlađi noću, stariji prepodne, oni sredjih godina popodne. Ispod ostataka nekadašnjeg vojnog šatora imaju klupe, lože vatru i greju se, nadaju se da će se čitava situacija brzo rešiti, a do tada – nema odustajanja.

***

BONUS VIDEO – Meštani sela Dadinci protestovali zbog gradnje mini hidroelektrane na Rumskoj reci

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar