Foto: M.K./Južne vesti

Samo dan nakon protesta meštana sela Dadince ispred Oštine Vlasotince na kome su od nadležnih tražili poništenje svih dozvola za gradnju mini-hidroelektrane ”Besko”, na obalu Rupske reke jutros je stigao bager koji je po rečima građana krenuo u pripremu terena za početak gradnje. Aktivisti neformalne grupe ”Bitka za Vlasinu” ističu da su već obavestili policiju, a pozivaju i sve građane da hitno dođu u Dadince i onemoguće početak gradnje treće mini-hidroelektrane na toj reci.

Iako je predsednik Opštine Bratislav Petrović na jučerašnjem sastanku sa ekološkim aktivistom i narodnim poslanikom Aleksandrom Jovanovićem Ćutom obećao da će Opštinsko veće ispitati sve odluke Odeljenja za urbanizam, koje je, i pored odluke Skupštine o zabrani gradnje MHE i bez Studije o proceni životne sredine, usvojilo zahtev privatnog investitora Water Green Energy iz sela Kumarevo, meštani Dadinca su na reci iz koje se vodom snabdevaju Grdelica i okolina primetili bager i radnike koji su krenuli u pripremu terena.

Većina meštana se već nalazi na Rupskoj reci, gde su krenuli i aktivisti iz Vlasotinca koji pozivaju sve građane da što pre dođu u Dadince i pokušaju da spreče potpuno uništenje reke sa jednom od najčistijh voda u Evropi.

Bageri su jutros stigli, meštani su već tamo, kao i neki od naših članova. Nije ih puno, zato pozivamo i apelujemo na sve građane da dođu što pre na Rupsku reku i da zajedničkim snagama sprečimo početak gradnje – kažu iz ”Bitke za Vlasinu”.

Oni dodaju i da su o prisustvu bagera i početku radova obavestili policiju od koje, kako kažu, očekuju da stane na stranu građana.

Podsetimo, investitor Water Green Energy iz sela Kumarevo za gradnju mini-hidroelektrane ”Besko” dobio je dozvolu još 2019. godine, za 18. avgust 2021. godine bila je zakazana javna rasprava koja je više puta odlagana, kada su meštani sela Dadince takođe protestovali ispred Opštine.

Na Rupskoj reci su već izgrađene dve mini-hidroelektrane, a iz Pokreta ”Bitka za Vlasinu” podržali su zabranu izgradnje treće mini-hidroelektrane, dok su se krajem 2021. godine direktno otvorenim pismom obratili predsedniku Opštine Vlasotince Bratislavu Petroviću od koga su zatražili poništenje svih dozvola za gradnju mini-hidroelektrane ”Besko”.

BONUS VIDEO: Protest i akcija vađenja cevi iz reke u Rakiti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar