Foto: nova.rs/video

Meštani sela Dadince proterali su radnike koji su došli sa bagerom do Rupske reke i krenuli u pripremu terena za početak gradnje mini-hidroelektrane ”Besko”, izjavio je za Nova. rs Aleksandar Jovanović Ćuta - iz poslaničkog kluba "Zajedno-Moramo". Ovaj pokušaj usledio je samo dan nakon protesta meštana ispred Opštine Vlasotince na kome su od nadležnih tražili poništenje svih dozvola za gradnju MHE.

„Nakon jučerašnjeg protesta u Vlasotincu protiv izgradnje MHE na Rupskoj reci kod sela Dadince, jutros u prepodnevnim časovima, na lokaciji predviđenoj za gradnju, pojavio se investitor sa nekoliko pomoćnih radnika koji su bagerom krenuli da rašćišćavaju teren i postavljaju tablu sa namerom da obeleže gradilište. U tome su ih sprečili meštani sela tako što su im srušili tablu, proterali bager sa sve radnicima i investitorom“, izjavio je za Nova.rs Aleksandar Jovanović Ćuta – iz poslaničkog kluba „Zajedno-Moramo“.

Ekološki ustanak pozvao je sve građane da budu u pripravnosti za pokret ka Dadincima u slučaju ponovnog nasrtaja na Rupsku reku.

„Upozoravamo investitora i nadležne u opštini koji su protivzakonito izdali građevinsku dozvolu za guranje Rupske reke u cev da se ne igraju sa vatrom, jer će im se dogoditi isto što i investitirima na Staroj planini. Rupska reka mora da nastavi da teče! Vreme je da jednom zauvek proteramo gamad sa naših reka“, poručio je Ćuta.

Foto: Privatna arhiva

Podsetimo, investitor Water Green Energy iz sela Kumarevo za gradnju mini-hidroelektrane ”Besko” dobio je dozvolu još 2019. godine, javna rasprava je bila zakazana za 18. avgust 2021. godine ali je više puta odlagana, kada su meštani sela Dadince takođe protestovali ispred Opštine.

Inače, meštanima je na jučerašnjem protestu obećano da će Opštinsko veće ispitati sve odluke Odeljenja za urbanizam, koje je, i pored odluke Skupštine o zabrani gradnje MHE i bez Studije o proceni životne sredine, dalo dozvole privatnom investitoru.

Iz Rupske reke se vodom snabdevaju Grdelica i okolina a na njoj su već izgrađene dve mini-hidroelektrane.

BONUS VIDEO: Godinu dana od ekoloških protesta. Aktivisti ne veruju da je kraj rudarenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar