Ivanjica Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Blizu 2.000 domaćinstava u Ivanjici i okolini već tri dana i dalje je bez struje. Problem je nastao jer su grane pod težinom snega propadale na električne vodove i pokidale ih. Zbog konfiguracije terena, i snega kojeg na nekim deonicama ima i metar, veoma je teško doći do dalekovoda.

Do kuće Jovića Vukovića iz zaseoka Varjače u selu Prilike moguće je doći samo motornim sankama. Kaže da je zavejan od nedelje i da smo prvi koji su do njega stigli. Struju nije imao dva dana, a zbog toga što brine o starom ocu i bolesnom bratu, morao je sam da skida sneg sa vodova, ne bi li povratio struju.

„Ovde ima oko kilometar naše linije. Ja sam nastavio dve motke i udarao po granama i skidao sneg. Tako sam oslobodio ovaj deo linije, do sela. Bilo je opasno, ali srećom prošlo je dobro. Moglo je biti i tragično“, kaže Jović Vuković iz Prilika za N1.

Povezane vesti:

Nažalost, ovakvih porodica ima još u selima na obroncima Golije. A nove padavine koje se najavljuju za nekoliko dana, ne obećavaju da će se situacija popraviti.

Problem sa strujom nije novina, a sve se dešava zbog toga što drveće oko bandera nije dugo potkresano. Zbog razgranatosti i manji sneg često prekine struju. Bez električne energije je i dalje više od 2.000 meštana u planinskim selima poput Katića, Kušića, Močioca, Opaljenika, Osonice.

Meštani Ivanjice su ljuti jer je problem sa strujom kako kažu postao hroničan, jer EPS samo okreće glavu. Kažu da su došli u situaciju da i pored toga što žive na selu moraju da kupuju vodu.

Momčilo Mitrović, predsednik opštine Ivanjica kaže da su morali da proglase vanrednu situaciju. Prema njegovim rečima, najveći problem u EPS-u, jer ne postoji velika zainteresovanost da se problem sa stubovima trajno reši.

„Trenutno smo uključili sve raspoložive kapacitete, naših mašina, sanki i dobrovoljaca da otklonimo ovu situaciju. Jer, uvek je kriva lokalna samouprava i veliki je pritisak meštana. I dobrim delom su u pravu. Kada nemate struju 48 sati, i ne možete imati grejanje jer vam kotao ne radi, zamrzivači, ali i privredne delatnosti“, kaže Mitrović za N1.

Vanredna situacija proglašena je i u susednoj opštini Arilje. Ali, i u Lučanima dan ranije, gde je takođe oko 2.000 domaćinstava bez struje.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare