Sneg na Pešteru Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Sneg i katastrofalni vremenski uslovi primorali su još dve opštine u Srbiji da proglase vanredno stanje - Nova Varoš i Lučani. Prethodno je zbog snega uvedena vanredna situacija i u Sjenici.

Zbog velike količine snega koji je neophodno očistii i deponovati iz grada, ali i prokrčiti puteve u selima, u Novoj Varoši je proglašena vanredna situacija, rekao je za Tanjug predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević.

„Očisćen je magistralni put, u gradu ima mnogo snega, trotoari i parkinzi su zarobljeni i neophodna nam je dodatna mehanizacija koja bi taj sneg uklonili i kako ne bi imali dodatne probleme ukoliko bude bilo novih padavina“, kazao je Vasiljević.

On je naveo da je 60 odsto seoskih puteva očisheno, ali da je ostatak puteva na nadmorskoj visini iznad 1000 metara zarobljeno pod snegom.

„Nanosi u pojedinim selima su i do metar, zarobljeno je Štitkovo, škole u Božetićima i Jasenovu ne rade, a za pročishavanje su nam potrebni skipovi“, naveo je Vasiljević.

Na teritoriji opštine Lučani danas je proglašena vanredna situacija, jer je drugi dan za redom dve trećine opštine bez struje.

Obilne snežne padavine uzrokovale su lomljenje grana i rastinja pored puta, koje je padalo na žice niskonaponske mreže i dalekovode.

Iz Elektrodistribucije Guča javljaju da se nadaju da će tokom dana uspeti da stabilizuju snabdevanje bar u Kotraži i Turicama, a dodatna bojazan nadležnih je mogućnost da u narednih nekoliko časova visinska sela ostanu i bez vode, dok više od 4.000 ljudi u ovom trenutku nema struje.

Na teritoriji opštine Lučani bez struje su Gornja i Donja Kravarica, Garab, Zeoke, Turice, Dljin, sela Lučani, Lisice, Negrišor, Rtare, Kaona, Kotraža, Vučkovica, Dučalovići i brojna druga dragačevska sela i zaseoci.

U prekidu je snabdevanje na 160 trafostanica. Elektrodistribucija Guča angažovala je sve svoje ekipe, a u pomoć su došle i ekipe i Kraljeva.

Bonus video: Oštećena vozila na Novom Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar