Foto: Privatna arhiva

Žitelji Jezdine, koji žive nadomak kompanije "Sloboda" mesecima unazad trpe, kako kažu, ekološki genocid, jer ne mogu da normalno funkcionišu od nepodnošljive buke i prašine koju prave kamioni dovozeći otpad, šut i brojne druge otpadne materijale na parcelu preko puta njihovih domova. Oni su, kako kažu, bili primorani na blokadu, jer od nadležnih organa ne dobijaju nikakvu zaštitu. Kako navode, jedan od razloga za to je što su vlasnici zemlje na kojoj se istovara otpad porodica Bjelić, od kojih je jedan zaposlen kao građevinski inspektor (Miloš Bjelić), a u rodbinskim su odnosima i sa funkcionerom SNS Markom Parezanovićem.

Prema njihovim rečima, šut se dovozi od 7 sati ujutru do 19 časova uveče svih sedam dana u nedelji na parcelu koja se vodi kao poljoprivredno zemljište i koja je pod sporom jer nije ispoštovano pravilo preče kupovine. Međutim, to ne sprečava Bjeliće da nastave sa svojim poslom.

„Problemi su počeli od februara meseca kada su parcelu, koja se vodi kao poljoprivredno zemljište, kupile komšije Bjelići i počeli da grade deponiju bez dozvole, bez ičega. Obratili smo se prvo gradonačelniku, on nas nije primio. Iz kog razloga ne znamo. Primio nas je pomoćnik Stevanić. Sve smo mu predočili, on je dao isnpekciji na postupanje. Naravno, komunalni inspektor je izašao i rekao da nema mesta njegovom postupanju. Tu se završilo sa komunalnom inspekcijom“, navode oni.

Potom su se obratili Mesnoj zajednici Jezdina i Ministarstvu za zaštitu životne sredine.

„Dostavili smo slike kakav je sve otpad, šut ovde dovučen, istovaren, ali do današnjeg dana nismo dobili niakav odgovor. Zamolila bih ministarsku za zaštitu životne sredine da nam odgovori, to je dužna po zakonu. Napominjem da je pomenuta parcela poljoprivredno zemljište i da je poljoprivredni inspektor podneo prijavu zbog promene namene“, ispričala nam je Zorica Resimić.

Obavešteni smo, navodi dalje, da na pomenutoj parceli nije ispoštovano pravo preče kupovine tako da je pokrenut spor pred sudom i traži se poništenje ugovora.

„Međutim, izvođaču radova to ništa ne smeta, on i dalje radi, doterava otpad u istom terminu, bez obzira da li je subota ili nedelja. Mi nemamo mira. Vidite kakav je naš život, naše dece, unučadi“, priča Zorica Resimić.

Kada nisu dobili zaštitu od inspekcija građani su se obratili novoformiranom sektoru policije za borbu protiv ekološkog kriminala.

„I od njih smo zahtevali da preduzmu odgovarajuće mere da nas zaštitie i omoguće nam normalan život“, istakla je ona.

Građani su ogorčeni na gradonačelnika Čačka koga ne zanima kako ljudi žive i kako funkcionišu njegove službe u koje se poslednjih godina zapošljavaju isključivo SNS članovi sa diskutabilnim diplomama.

Foto: Privatna arhiva

„Koristim priliku da pitam Todorovića, da li je on gradonačelnik svih nas ili samo pojedinaca. Dođite ovde da vidite kako živimo i zašto službe ne preduzimaju mere. Firma koja izvodi sve ove radove je vlasništvo brata službenika građevinske inspekcije koji se često ovde pojavljuje i jasno je zašto inspekcija ovde nije preduzela ništa“, objašnjava ona.

Ako jedan službenik građevinske inspekcije ovako postupa, koji treba da sprovodi zakon, čemu mi obični građani treba da se nadamo, pitaju se meštani.

„Ponavljam, ako ne dobijemo zaštitu države mi ćemo sami preduzeti neke mere. Oni su došli do naših samih ulaza u kuću. Sledeći su naši domovi i ulazi. Ili ćemo tražiti da se selimo ili ćemo braiti ovo što smo mukotrpno sticali decenijama. Treću opciju nemamo“, čvrstog je stava Resimić.

Iako su komšije, predstavnici firme „Braća Bjelić“, koji su bili na mestu gde se odlaže otpad, nisu želeli da daju izjave. Policija je prilikom blokade legitimisala učesnike, a zbog pretnji koje su se čule, svim građanima koji su imali oduzeto je oružje. Da, to je tužna slika stvarnosti u kojoj živimo.

Interesantno je da je inspektor izašao na lice mesta dva dana nakon prijave meštana, a u međuvremenu sav otpad je zatrpan, a parcela zaravnjena. Inspektor nije slikao parcelu sa svih strana gde se vidi otpad, šut, gume…Na jednoj fotografijii, vidi se kako čovek iz dva bureta istače tečnost nepoznatog porekla. Sa druge strane Načelnik inspekcijskih službi grada Čačka, Igor Krivokapić kaže za naš portal da su izlazile građevinska, komunalna i saobraćajna inspekcija.

„Jedino je saobraćajna imala osnov za postupanje, odnosno naložila da deo puta vrati u prvobitno stanje „, kaže Krivokapić za naš portal.

Prema njegovim rečima firma „Braća Bjelić“ je kupila tu parcelu, ali su meštani imali pravo preče kupovine, međutim nisu se dogovorili oko iznosa, ali to nije u njihovoj nadležnosti. „Što se tiče firme, oni nisu ispoštovali zakonom propisan rok da saobraćajnicu vrate u prvobitno stanje. Protiv preduzeća „Braća Bjelić“ podneta je prekršajna prijava, potom će se krenuti u postupanje“, rekao je Krivokapić napominjući da građevinska inspekcija nije prepoznala materijal koji se odlaže kao opasan za građane.

Bonus video: Zašto košta dva miliona evra sistem gReact za prijavu ekoloških problema?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar