Foto: Printscreen/YouTube/Halyard Mission Foundation

U Pranjanima kod Gornjeg Milanovca, na mestu gde je od avgusta 1944. do februara 1945. godine postojala improvizovana pista i sa koje je oko 600 vazduhoplovaca, tokom misije “Halijard” prebačeno u američke baze u Italiji, izvode se radovi na izgradnji aerodrom i memorijalnog centra. Radovi bi trebalo da budu završeni u narednih desetak dana kada se očekuje svečano otvaranje.

Fondacija „Halijard“ je na jutjubu objavila snimke iz vazduha prostora na Galovića polju. Na snimcima se vidi kako teku radovi na izgradnji centar u obliku aviona.

Misija „Halijard“ jedna je od najvećih akcija evakuacije oborenih savezničkih avijatičara u okupiranoj Evropi. Spasavanje savezničkih pilota izvela je avijacija SAD u saradnji sa Jugoslovenskom vojskom u Otadžbini generala Dragoljuba Mihailovića. Tokom Drugog svetskog rata u Jugoslaviji je spaseno više od 1.000 članova savezničke posade, od čega polovina na teritoriji Srbije.

Foto: Printscreen/YouTube/Halyard Mission Foundation

Oboreni piloti koji su nalaženi na prostoru od Ivanjice, Arilja, Zlatibora, Guče, Beograda do istočne Srbije i etničkih sela u zapadnoj Rumuniji, skrivani su, a kasnije i evakuisani. Maja 1944. godine uspostavljen je vazdušni most Pranjani – Bari. U prvom letu u Italiji je prebačeno pedesetak savezničkih pilota i britanska vojna misija pri ravnogorskom štabu.

Bajić snima film o akciji „Halijard“

Igrani film o spasavanju pilota biće srpsko-američka koprodukcija, a reditelj Radoš Bajić je najavio da će publika imati priliku da vidi filmski spektakl o najvećoj pojedinačnoj misiji spasavanja američkih pilota.

Posle vlade Autonomne pokrajine Vojvodine koja je stala iza ovog projekta, na osnovu mišljenja stručne komisije Filmskog centra Srbije, Upravni odbor je odlučio da podrži filmsku priču. Početak snimanja očekuje se u leto 2021. godine.

Foto: Nova.rs

Prema Bajićevim rečima, ideja je i da se napravi televizijska serija. On nije hteo da otkrije imenima glumaca koji bi igrali u filmu, ali je rekao da će veći broj njegovih kolega sa kojima je nekada snimao biti u filmu.

„Biće istorijskih ličnosti, ali će protagonisti biti imaginarne ličnosti. Piloti su bili sakriveni i živeli su u srpskim porodicama u selima. Ti domaćini su najbolje što su imali od hrane davali njima, a njihove porodice su jele ostatke i spavali u oborima sa ovcama i kravama kako bi piloti bili u njihovim gostinskim sobama“, objasnio je Bajić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare