Foto:Irfan Ličina

Lokalna samouprava Novog Pazara kupila je tokom epidemije 122, a Sjenica 20 limenih sanduka za sahranjivanje umrlih od posledica izazvanih koronavirusom, objavio je danas Radio Sto plus.

Pročitajte još:

Štab za vanredne situacije Novog Pazara saopštio je da zdravstvene ustanove i javna preduzeća nisu nabavljali limene kovčege i da nema informacije o tome da li je i koliko građana samo kupilo takve mrtvačke sanduke.

„U službenoj evidenciji Odeljenja za vanredne situacije i poslove odbrane, zaključno sa 4. avgustom, nema podnetih zahteva za refundaciju troškova sahrana preminulih lica za vreme epidemije zarazne bolesti covid-19“ – navodi se u odgovoru.

Za nabavku 20 limenih mrtvačkih sanduka po zahtevu Mešihata Islamske zajednice Sandžaka, lokalna samouprava Sjenice izdvojila je 200.000 dinara iz budžeta, a nema informacije da li su ih u svojoj režiji nabavljali Dom zdravlja ili javna preduzeća.

„Lokalnoj samoupravi je podneto 19 zahteva za refundaciju celokupnih pogrebnih troškova“, odgovorio je Štab za vanredne situacije Sjenice.

Opština Tutin odgovorila je da nije kupovala limene kovčege za sahranu umrlih od korona virusa.

Sve osobe, za koje se sumnjalo da su inficirane tim virusom, sahranjivane su u limenim sanducima, suprotnosti običajima muslimana.

Pročitajte još:

Tačan broj umrlih u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu od KOVIDA-19 i dalje je nepoznat.

Opšta bolnica u Novom Pazaru zvanično je saopštila da su tu od 12. juna do 25. jula umrle 154 osobe, od kojih je kod 100 ta zarazna bolest direktan uzročnik smrti.

Od 25. jula, na osnovu svakodnevnih saopštenja, umrlo je još 13 osoba, a kod sedam je KOVID-19 bio neposredni uzrok smrti.

U te podatke ne ulaze osobe iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina umrle u zdravstvenim ustanovama drugih gradova u Srbiji, kao ni oni kod kojih laboratorijskim nalazom nije utvrđeno prisustvo korona virusa.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar