Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nekadašnja načelnica porodilišta "Narodni front" i profesorka na Medicinskom fakultetu Snežana Rakić skrenula je pažnju javnosti na to da sve više profesora napušta Medicinski fakultet i da takav odliv kadra može da predstavlja problem po školovanje budućih studenata. Njen kolega, predavač na Medicinskom fakultetu i još uvek aktuelni prorektor Univerziteta u Beogradu Petar Bulat, za Nova.rs, kaže da zna za taj problem, ali smatra da situacija trenutno nije alarmantna. Po svemu sudeći, između privatne i državne prakse profesori se ne libe da odaberu privatni sektor.

„Svaki nastavnik koji napusti fakultet je gubitak, ali sa druge strane Medicinski fakultet je dovoljno veliki da to može da kompenzuje“, kaže profesor Bulat.

On ističe da nije ista situacija na svim katedrama i da treba sagledati upravo to sa kojih katedri je otišaao nastavni kadar.

„Nije ista situacija na svim katedrama,neke su jako velike, alo ima i manjih katedri gde bi odlazak jednog profsora mogao da predstavlja probelem“, objašnjava Bulat.

Doktorka Rakić je kao povod za napuštanje Medicinskog fakulteta navela to što profesori ne mogu da rade i na državnom fakultetu i u privatnim zdravstenim ustanovama.

„Profesor Bulat objašnjava da prema Statutu fakulteta da bi neko bio nastavnik na nekom kliničkom predmetu on mora da bude zaposlen u nastavnoj bazi fakulteteta. Privatne ustanove nisu nastavne baze Mediciskog fakulteta“, objašnjava Bulat.

Petar Bulat Foto: N1

Epilog je, po svemu sudeći, to da u potrazi za boljom zaradom i uslovima za rad predavači sa Medicinskog fakulteta, ipak, odlučuju da napuste sigurnost državne službe.

Slučaj profesorke Rakić

„U poslednje dve godine oko 10 profesora, redovnih i vanrednih, napustilo je Medicinski fakultet u Beogradu i postavlja se pitanje ko će, usled tog odliva kadra, učiti studente“, kaže za Nova.rs nekadašnja načelnica porodilišta u klinici „Narodni front“ i bivša redovna profesorka beogradskog Medicinskog fakulteta Snežana Rakić. Naša sagovornica je napustila obe državne ustanove za koje je radila i prešla u privatni zdravstveni sistem. Ona upozorava na to da najstručniji kadar, koji je decenije ulagao u svoje školovanje, sada praktično beži iz državnih ustanova i sa fakulteta.

„Ova uprava fakulteta će biti upamćena po tome što je najveći broj redovnih i vanrednih profesora napustio Medicinski fakultet i to je ono što je glavno pitanje kojim društvo treba da se bavi. Da dozvolite da vam profesori odlaze i da niko ništa ne učini da zadrži te ljude, to je veliki problem“, konstatuje doktorka Rakić.

Snežana Rakić Foto: N1

Ona je Medicinski fakultet napustila zbog toga što Statut ne dozvoljava da radi i na fakultetu i u privatnoj zdravstvenoj ustanovi u kojoj je trenutno zaposlena.

Rakić smatra da njene kolege beže i sa državnog fakulteta i iz državnih bolnica.

„Teško je stići do profesorskog zvanja i veliki problem je kada vi napustite nešto za šta ste radili i školovali se 25 godina“, kaže naša sagovornica.

Ona kaže da uprava Medicinskog fakulteta ni na jedan način nije pokušala da zadrži svoj kadar, niti da se za njega izbori kada je to bilo potrebno.

Nova.rs pokušala je da stupi u kontakt sa dekanom Medicinskog fakulteta Nebojšom Lalićem i čuje njegovu stranu priče, ali on nije odgovorio na naše pozive i poruku.

Inače, priča naše sagovornice, privukla je pažnju javnosti u trenutku kada je bila suspendovana i zatim premeštana na nižu poziciju u Klinici „Narodni front“, nakon optužbi da je na posao dolazila sa koronom i ugrozila pacijente. Ona je negirala te optužbe i ceo slučaj povezala sa intervjuom i podrškom koju je ranije dala pokretu Jedan od pet miliona.

Kliniku je napustla uz sporazumni prekid radnog odnosa jer je, kako kaže, shvatila da znanja i iskustvo koje ona nudi nisu višu cenjeni.

„Ono što ja radim i sve što sam uradila za bolnicu nije bilo prepoznato. Iz Klinike su mi nudili da ostanem ali na poziciji i poslu kojim se ranije nisam bavila i na radnom mestu koje meni nije odgovarajuće“, kaže doktorka Rakić, koja je načelnica porodilišta bila više od 20 godina.

Nova uprava

Medicinksi fakultet isčekuje odabir nove uprave.  Pred Savetom fakulteta ove nedelje biće izbor dekana, a jedini kandidat biće vaskularni hirurg Lazar Davidović.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare