S Medicinskog fakulteta za dve godine pobeglo 10 profesora

Društvo 12. jun. 202122:04 > 22:3711 komentara
Podeli:
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

"U poslednje dve godine oko 10 profesora, redovnih i vanrednih, napustilo je Medicinski fakultet u Beogradu i postavlja se pitanje ko će, usled tog odliva kadra, učiti studente", kaže za Nova.rs nekadašnja načelnica porodilišta u klinici "Narodni front" i bivša redovna profesorka beogradskog Medicinskog fakulteta Snežana Rakić. Naša sagovornica je napustila obe državne ustanove za koje je radila i prešla u privatni zdravstveni sistem. Ona upozorava na to da najstručniji kadar, koji je decenije ulagao u svoje školovanje, sada praktično beži iz državnih ustanova i sa fakulteta.

„Ova uprava fakulteta će biti upamćena po tome što je najveći broj redovnih i vanrednih profesora napustio Medicinski fakultet i to je ono što je glavno pitanje kojim društvo treba da se bavi. Da dozvolite da vam profesori odlaze i da niko ništa ne učini da zadrži te ljude, to je veliki problem“, konstatuje doktorka Rakić.

Ona je Medicinski fakultet napustila zbog toga što Statut ne dozvoljava da radi i na fakultetu i u privatnoj zdravstvenoj ustanovi u kojoj je trenutno zaposlena.

Rakić smatra da njene kolege beže i sa državnog fakulteta i iz državnih bolnica.

„Teško je stići do profesorskog zvanja i veliki problem je kada vi napustite nešto za šta ste radili  i školovali se 25 godina“, kaže naša sagovornica.

Ona kaže da uprava Medicinskog fakulteta ni na jedan način nije pokušala da zadrži svoj kadar, niti da se za njega izbori kada je to bilo potrebno.

Nova.rs pokušala je da stupi u kontakt sa dekanom Medicinskog fakulteta Nebojšom Lalićem i čuje njegovu stranu priče, ali on nije odgovorio na naše pozive i poruku.

Inače, priča naše sagovornice, privukla je pažnju javnosti u trenutku kada je bila suspendovana i zatim premeštana na nižu poziciju u Klinici „Narodni front“, nakon optužbi da je na posao dolazila sa koronom i ugrozila pacijente. Ona je negirala te optužbe i ceo slučaj povezala sa intervjuom i podrškom koju je ranije dala pokretu Jedan od pet miliona.

Kliniku je napustla uz sporazumni prekid radnog odnosa jer je, kako kaže, shvatila da znanja i iskustvo koje ona nudi nisu višu cenjeni.

„Ono što ja radim i sve što sam uradila za bolnicu nije bilo prepoznato. Iz Klinike su mi nudili da ostanem ali na poziciji i poslu kojim se ranije nisam bavila i na radnom mestu koje meni nije odgovarajuće“, kaže doktorka Rakić, koja je načelnica porodilišta bila više od 20 godina.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar