Foto: Nova S

Drastičan skok broja novoobolelih od koronavirusa u posednjih nedelju dana je očekivan, Srbija je ušla u deo četvrtog talasa u kom brojevi naglo rastu i to će trajati bar još dve nedelje, kaže za list "Nova" profesor informacionih tehnologija dr Petar Kočović. Dodaje da Gausova kriva, koju koristi za predviđanje toka epidemije, pokazuje da će aktuelni talas krajem septembra dostići maksimum i završiti se krajem godine.

Dr Kočović kaže za list “Nova” da je četvrti talas epidemije kovida 19 u Srbiji počeo 2. jula. Tog dana su bila registrovana 74 nova slučaja zaraze, da bi broj postepeno rastao i do 31. jula stigao do 298.

“Gausova kriva, koja je simetrična i ima oblik zvona, ima šest segmenata. Do kraja juna je ispunjen prvi segment u kom brojevi postepeno rastu, a sada se nalazimo u drugom u kom se dešava nagli skok. Slede: treći segment u kom rast postaje sporiji, četvrti gde počinje sporo opadanje, peti koji karakteriše nagli pad i šesti gde brojevi sve sporije padaju i talas nestaje”, objašnjava profesor.

Povezane vesti:

Broj novih slučajeva zaraze 1. avgusta iznosi je 303, a narednih dana 386, 424, 487, 579, 564, 584, 457, 752 što znači da je osam dana porastao 2,5 puta. Iako skokovi izgledaju dramatično, dr Kočović kaže da su oni, matematički gledano, potpuno očekivani.

“Danas je 41. dan četvrtog talasa, ušli smo u drugi segment krive i ovakav rast možemo da očekujemo i naredne dve nedelje. Dobro je što su brojevi za sada manji nego u istom delu trećeg talasa, pa ne očekujem da će biti do 8.000 obolelih na dnevnom nivou kao prošli put”, objašnjava.

Preciznija predviđanja će, kako kaže, imati tek nakon nedelju dana, ali matematika za sad pokazuje da broj novozaraženih u oog puta neće premašiti 2.200.

“Narednih sedam dana dana će odlučivati, potrebno mi je još podataka iz drugog dela krive radi preciznijih proračuna. U Srbiji sad imamo masovne koncerte, okupljanja, dolazak turista, to je broj zaraženih koji ne može ni matematikom da se predvidi”, objašnjava dr Kočović.

Dostupni podataci, kako kaže, pokazuju da bi broj obolelih mogao da raste sve do kraja septembra, nakon čega bi trebalo da pada, a aktuelni talas bi moga da bude završen krajem godine.

“Ovaj talas bi trebalo da se završi oko 20. decembra, ali bi to moglo da se desi i do dve nedelje kasnije i ranije. Kako talas bude odmicao dalji tok će moći sa većom sigurnošću da se predvidi”, kaže.

Četvrti talas bi mogle da preseku metode iz Londona i Tokija

Profesor primećuje da od početka četvrtog talasa u Srbiji nema zatvaranja koja bi mogla da utiču na tok epidemije, ali je zato veliki broj osoba vakcinisan, što utiče da brojke budu značajno manje. Međutim, ni ovo što nas sada čeka ne ocenjuje kao naivno.

Povezane vesti:

“Ljudi bi trebalo da budu upozoreni na opasnost, mere bi trebalo da postoje. Međutim, dalji tok talasa mogle bi naglo da izmene samo metode korišćene u Londonu i na Olimpijskim igrama u Tokiju – praćanje kontakata putem aplikacije i stavljanje u karantin”, smatra profesor.

Podseća da je u Londonu nakon naglog širenja delta soja aktiviran softver za praćanje kontakata, zbog čega je za samo pet dana 635.000 Britanaca dobilo SMS poruke sa obaveštenjem da su bili u kontaktu sa zaraženim i moraju u dvonedeljni karantin. Nakon toga je postignut i nagli pad broja zaraženih.

Isto su uradili i Japanci na Olimpijskim igrama u Tokiju, koji su, kako kaže, imali još lakšu situaciju jer su znali kuda se ko kretao na aerodromu, gde je ko sedeo u avionu. U avionu su merili distacnu u odnosu na zaraženog i ljude koji su sedeli u blizini stavljali u karantin. Tako je i 14 novinara javnog servisa zatvoreno u sobe, iako su svi prethodno bili i testirani i vakcinisani.

“To je jedini model koji sada može da napravi drastičnu razliku, posebno u velikim gradovima gde je i najveći problem i gde gotovo svi nose mobilne telefone. Dugoročan efekat ima vakcinacija”, poručuje dr Kočović.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare