Branislav Tiodorovic Medju nama
Branislav Tiodorović Foto:Ivan Dinić/Nova S

Ne možemo pritiskati đake starije od 12 godina da se vakcinišu, a da pritom nema ni približno onome što bismo želeli kod njihovih roditelja ili prosvetnih radnika, rekao je jutros epidemiolig i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović.

Gostujući na RTS-u, on se osvrnuo i na mogućnost uvođenja testiranja đaka.

„Svako insistiranje na testiranju đaka mora biti realno. Ako su imali kontakt s nekim ko je bio pozitivan, to je u redu, ali masovno testiranje može samo u neke naučne svrhe, nikako to sprovoditi stalno“, objasnio je Tiodorović.

On je napomenuo da je za regularan povratak đaka u školske klupe potrebna „mirnija epidemiološka situacija“, a to, prema njegovim rečima tokom septembra teško da to možemo očekivati.

„Situacija se samo može pogoršavati“, kaže Tiodorović. On je uputio poziv prosvetnim radnicima koji to još nisu učinili, da se vakcinišu, i tako doprinesu što stabilnijoj epidemiološkoj situaciji.

Dileme nema, zdravstveni radnici moraju biti svi vakcinisani, svi oni koji dolaze u kontakt sa pacijentima, dodao je epidemiolog Tiodorović. Vakcinacija nije stvar demokratije nego civilizacije, istakao je ovaj epidemiolog.

Porast broja novozaraženih koji trenutno imamo nije iznenađujući, imajući u vidu povratak velikog broja srpskih turista iz zemalja u kojima je epidemijska situacija dosta lošija. Ovaj rast koji sada imamo nastaviće se – saglasni su stručnjaci.

Međutim, zabrinjava činjenica da se ljudi vraćaju sa odmora, kolektivi se pune, uskoro će krenuti i nova školska i akademska godina, što znači i povratak studenata u domove. Šta nas čeka već za koji dan, kako da se ponašamo.

Osnovne epidemijske mere u Srbiji nikada nisu ukinute, kao ni drugde u svetu, a jedino što Krizni štab može da učini jeste da pozove na kontrolu tih mera.

Epidemiolog Tiodorović kaže da je letnji period pokazao da smo se svi opustili, da se građani pridržavaju nekih mera, ali ne svih.

„U tržnim centrima, na sportskim događajima i u ugostiteljskim objektima to se vidi, a na otvorenom, pored distance, ostale mere nisu toliko važne“, rekao je Tiodorović i napomenuo da „najveći broj obolelih dolazi iz Grčke i Hrvatske“. Dodao je da, iako se mnogi ne slažu, ipak po svemu sudeći u kovid bolnice najveći broj obolelih dolazi iz žarišta – Grčke, Hrvatske i zbog nepoštovanja mera i zato je potrebna rigoroznija kontrola.

Dodaje da svi žele da školska godina krene regularno.

„Ne možemo da pritiskamo decu od 12 godina da se vakcinišu, a da nema zadovoljavajuće rezultate kod odraslih“, istakao je epidemiolog.

„Prosvetni radnici moraju da shvate da treba sebe da zaštite i da će tako da zaštite decu. Podstaknimo da deca nose maske, i svako insistiranje na masovnom testiranju je neizvodljivo, ne možemo to da radimo stalno“, istakao je Tiodorović.

Navodi da bi trebalo da imamo mirniju epidemijsku situaciju da bi se deca vratila u klupe, ali to je teško očekivati. Govoreći o delta soju, kaže da ako se uzme u obzir broj hospitalizovanih, može se zaključiti da nije za paniku, ali jeste za pažnju.

„Ovo je poslednji trenutak za vakcinaciju, da prosvetni radnici obezbede uslove za normalan rad“, istakao je gost Jutarnjeg dnevnika.

Navodi da moramo da pravimo razliku između lokalnih samouprava koje imaju visok procenat vakcinisanih i onih koji nemaju i da se tako odredi ko će ići onlajn, a ko regularno u školu.

„Dileme nema: zdravstveni radnici moraju biti svi vakcinisani, svi oni koji dolaze u kontakt sa pacijentima“, rekao je Tiodorović i ukazao da vakcinacija nije stvar demokratije nego civilizacije.

Govoreći o festivalima, rekao je da je Egzit poštovao mere i da se to može postići i kod ostalih festivala.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare