Marko Jovanović Foto: Privatna arhiva

Marku Jovanoviću iz Kragujevca, izvršitelji su zaplenili platu zbog duga za struju koji je napravio čovek sa istim imenom i prezimenom. Pet godina je dokazivao da ‘‘on nije taj‘‘, ali su mu uporno stizale tužbe, opomene i na kraju izvršenje.

Marko se našao u bezizlaznoj situaciji, a onda odlučio da svoj problem ispiča medijima. Odgovor da ‘‘ne postoji dužnik sa njegovim matičnim brojem‘‘ dobio je preko javnog servisa.

„Gorak je ukus ovakve pobede“, prvi je Markov utisak, dok za naš portal objašnjava da je ‘‘sve moglo da bude završano za jedan dan‘‘, da su svi u lancu – od EPS-a, do izvršitelja, uvažili njegov prigovor, kada se pojavio sa ličnom kartom, u kojoj se osim imena i prezimena, ne poklapa ni matični broj, ni adresa, a na kraju ni broj ED brojila.

Marko (34) je krajem prošle godine za Nova.rs detaljno ispričao svoju petogodišnju borbu sa birokratijom, u kojoj mu je na kraju zaplenjena i zarada zbog duga imenjaka koji je skoro dvostruko stariji od njega.

Foto:privatna arhiva

Rekao je tada da mu je od plate uzeto blizu 30.000 dinara, zbog duga, kojim se i u zvaničnim papirima tereti Marko Jovanović rođen 1954. godine i na drugoj adresi stanovanja.

Kaže da je na sudu već jednom dokazao da dug nije njegov i dobio oslobađajuću presudu, ali da se slučaj iznova vraćao na početak.

‘‘Angažovao sam i advokata i sada ponovo moram da dokazujem da dug nije moj. Razočaran sam u pravosudni sistem, već jednom sam dokazao i na sudu oslobođen, a ponovo me terete za istu stvar. Oni od pravog dužnika imaju samo ime i prezime i datum rođenja, čak nemaju ni potpuni matični boj. Ovde su napravljeni veliki propusti i svoje greške hoće da naplate od nedužnih“, u očaju je tada ispričao Marko.

PROČITAJTE JOŠ

Nisam dobio nikakvo zvanično obaveštenje da sam oslobođen

Naš sagovornik kaže da je jedini odgovor koji potvrđuje njegovu borbu i na kraju krajeva da je bio u pravu, ‘‘čuo na RTS-u‘‘ gde je u pisanom odgovoru kragujevačke elektrodistribucije navedeno ‘‘da ga nema u bazi kupaca‘‘.

On kaže da je sada ‘‘to valjda to‘‘ i da se nada da je na njegovu muku stavljena tačka. Ipak, još uvek ne može u potpunosti da se opusti, jer ga, kako tvrdi, niko zvanično nije obavestio.

‘‘Ja smatram da je EPS takvom izjavom priznao svoju grešku. Na račun mi je vraćen novac koji je skinut, ali i dalje se osećam loše. Ne znam da li je cela ova stvar gotova. Mene niko nije pozvao na razgovor, nisam dobio čak ni izvinjenje, pa ni zvanično obaveštenje. Verovatno misle ‘to je tako, vratili smo uzeto i to je to‘. Ja se sad samo nadam da je sve završeno i da neče ponovo da me terete‘‘ rezigniran je Marko raspletom svoje situacije.

On je zahvalan medijima koji su pisali o njegovom problemu, ali dodaje da je tužan zbog načina na koji je morao da traži pravdu, a koju nije dobio od institucija zaduženih da obavljaju posao kako treba.

Marko je utužen 2017. godine za dug od 4.500 dinara, koji je u međuvremenu narastao na 30.000. Navodi da je do sada ‘‘više para potrošio za adokate‘‘ kao i da je imao novca da otplati dug, ali da iz pricipa nije želeo da ‘‘pokriva‘‘ tuđe greške.

BONUS VIDEO: Aleksandar Kovačević: Kako uštedeti na računu za struju?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare