Marko Šipovac
Marko Šipovac; Foto: Privatna arhiva

Marko Šipovac uhvatio je poslednji avion za lečenje u Americi. Nažalost, sada je ponovo prinuđen da traži pomoć.

Marko Šipovac rođen 1975. u Beogradu, živeo je jedan normalan, zdrav život, a prijatelji ga opisuju kao „jednog od onih retkih koji se nikad ne žale, uvek su pozitivni, onih koje svi vole. I s takvima se obično sudbina najsurovije poigra“.

Situacija u kojoj se našao Marko Šipovac počela je da se odvija u septembru 2015, kad je nakon letovanja na članku uočio tačkicu, „ličila je na mladež“. Onkolog je procenio da mora odmah da se skine, a patologija je pokazala da je u pitanju melanom, jedan od najgorih oblika kancera kože. Rečeno mu je da je ipak sve ok i samo treba da ide na kontrole na svaka tri meseca. Međutim, tačno godinu dana nakon operacije, na mestu ožiljka Marko je ispod kože napipao kuglice. Pozvao je onkologa i odmah sutra otišao na pregled. Utvrđeno je da je u pitanju recidiv i za mart 2017. je zakazana je operacija kojom je trebalo skinuti „dobar deo članka i izvaditi jednu žlezdu da se vidi da nije došlo do širenja“.

„U međuvremenu sam se čuo sa prijateljem iz Čikaga, kod koga sam bio samo nekoliko meseci ranije u gostima, što će se pokazati kao velika sreća jer sam imao vizu za SAD. Rekao sam mu za melanom, ali i za prognoze koje našim lekarima nisu delovale tako strašne. On me je pozvao već sutradan i rekao da je našao našeg čoveka, vrhunskog stručnjaka iz oblasti dermatologije koji se bavi i melanomima, ima privatnu praksu u Čikagu i dobitnik je prestižnih nagrada. Zatražio je da mu pošaljem svu dokumentaciju. Nije prošlo mnogo vremena do momenta kada me je doktor pozvao. Bio je iznerviran i blago rečeno skandalizovan. Objasnio mi je stepen bolesti i prognostičke ishode. Poslao literaturu da bih bolje shvatilo situaciju i objasnio koji su sve propusti učinjeni, npr. da nije izvršena resekcija nakon prve operacije kada je ustanovljeno da je u pitanju melanom, što je, inače, deo protokola. Tog trenutka sam shvatio da počinje moja borba za život“, priča Marko za Telegraf.

Nakon druge operacije u Beogradu, ispostavilo se da se melanom vratio, ali da, na sreću, nije došlo do širenja na žlezde. Bar su mu tako rekli.

Naime, Marko je na zahtevu doktora iz Čikaga poslao kalupe tumora u Ameriku na DNK ispitivanje, kako bi se videlo kako dalje tretirati bolest. Krajem maja stigli su rezultati iz Amerike. Utvrđeno je da je BRAF gen mutiran. Takođe, pokazalo se da u žlezdi, za koju su lekari u Beogradu rekli da je čista, ipak postoje metastaze… Marko kaže da mu je nakon svih propusta koji su napravljeni u lečenju, preostalo samo da odmah krene u Čikago i da se operacija izvrši istog momenta.

„Prilikom treće operacije u junu, u Čikagu su mi povađene železde iz prepone i stomaka. Četiri su bile pozitivne na kancer, sa onom iz Beograda ukupno pet. Hirurg koji me je operisao odrekao se svog honorara, a jedna dobrotvorna organizacija pokrila je ostale troškove jer sam spadao u kategoriju životno ugroženih ljudi. Nakon detaljnih pregleda i konsultacija zaključeno je da mi preostaje da nastavim borbu za život uz pomoć imunoterapije koja traje godinu dana a koje naravno nema kod nas u redovnoj proceduri ali može da se kupi“, kaže Marko Šipovac.

Tad je bio primoran da novčanu pomoć zatraži od humanitarne fondacije i naših humanih ljudi. Akcija skupljanja novca  odvijala se kako treba, primio je određeni broj terapija. Uspeo je da se priključi dvema studijama na Univerzitetskoj bolnici u Cirihu i tamo je odlazio na terapije nešto više od godinu dana. Ali, 2019. godine isključen je iz studija.

Pročitajte još:

Nastavlja tada da se leči imunoterapijom u Srbiji preko RFZO i u Hrvatskoj gde su terapije plaćene 24.000 evra. Zatim je imao operaciju transplatacije kože. Stanje mu se pogoršalo krajem prošle godine, a nadu je našao u studiji u Hjustonu. Uspeo je poslednjim letom da stigne u Ameriku, pre zatvaranja granica zbog koronavirusa.

Nazalost, studija je obustavljena. Ipak, nade i dalje ima, a Marko se i dalje bori. Lekari su počeli da ga leče i on je i dalje u bolnici, ali mu je za dalje lečenje neophodno oko pola miliona dolara. Zato su njegovi prijatelji ponovo pokrenuli akciju prikupljanja novca za Marka i apeluju na sve ljude dobre volje, sve kompanije koje mogu da pomognu Marku da to učine. „Da ne dozvolimo da greška lekara do koje je došlo tokom Markovog lečenja bude presudna. Da živi uprkos njoj.“

Marko Šipovac
Marko Šipovac; Foto: Privatna arhiva