dom zdravlja
Foto: Goran srdanov/Nova.rs

Mogu li kod lekara ako nemam koronu, da li da idem u dom zdravlja na ranije zakazan pregled, da li da se javim na kontrolu posle operacije? Pitali smo nadležne kako funkcionišu državne, ali i privatne zdravstvene institucije i ko i kako danas može lekaru mimo korone.

Odvojen prijem za sumnjive na virus

„U svakom domu zdravlja obezbeđene su dva odvojena dela, ambulante. U jednu će ići oni koji imaju znakove respiratornih infekcija, a u drugu ostali pacijenti koji imaju druge tegobe i potrebe“, navode iz Ministarstva zdravlja i dodaju da je radno vreme svih domova zdravlja u vanrednom stanju od 7 do 18 sati.

Ipak, glavna preporuka za sve je da se u domove zdravlja ne dolazi na svoju ruku, bez prethodne konsultacije sa izabranim lekarom.

Kontrole i pregledi

Svi oni koji imaju unapred zakazane kontrole i preglede, takođe bi o potencijalnom otkazivanju trebalo da se informišu telefonski.

„U vezi sa kontrolama i ranije zakazanim pregledima, preporuka je da svi pacijenti telefonski kontaktiraju dom zdravlja ili svog doktora da provere da li je u ovom trenutku neophodno da dolaze u zdravstvenu ustanovu“, kažu za Nova.rs iz Ministarstva.

Pročitajte još:

Oni dodaju i da je baš zato otvoren veliki broj telefonskih linija, posebno u domovima zdravlja, kako bi svi zainteresovani građani mogli da se konsultuju sa stručnjacima i da se dogovore o pregledu i daljem postupanju pre nego što dođu u samu ustanovu. Svi brojevi telefona su objavljeni na sajtu Ministarstva zdravlja, kažu za Nova.rs iz ovog ministarstva.

Recepti

Iz RFZO kažu da je važenje e-recepta automatski produženo sa šest na devet meseci, pa će građani moći da preuzimaju lekove u apotekama, bez odlaska kod izabranog lekara zbog obnavljanja terapije.

„Važnost e-recepata produžena je na tri meseca, a ako bude bilo potrebe, produžićemo ih još“, izjavila je nedavno direktorka RFZO Sanja Škodrić.

Za sve dodatne informacije Republički fond za zdravstveno osiguranje preporučio je osiguranim licima da se telefonom obaveste o mogućnosti ostvarivanja prava iz zdravstvenog osiguranja.

Hitni slučajevi

Pomoćnik direktora beogradske Hitne pomoći Sergej Pantić rekao je za naš portal da tokom dana dežuraju 23 ekipe Hitne pomoći, a tokom noći samo dve manje. On dodaje da su građani Srbije shvatili ozbiljnost trenutne situacije usled pandemije koronavirusa, pa je tako zabeležen i manji broj poziva građana kojima je potrebna pomoć.

Na sajtu Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć stoji da pozivom na broj 194 stanovnici grada Beograda dobijaju neophodnu pomoć. Broj je dostupan 24 sata, svakodnevno. Ipak, oni napominju da je veoma je važno da zovete hitnu pomoć samo u stvarnim hitnim stanjima, kada je nečiji život zaista ugrožen. A ako vam je potreban lekarski savet, pozovite brojeve koji se nalaze na sajtu Hitne pomoći namenjene za tu svrhu.

Dakle, bilo da je na snazi policijski čas ili ne, hitna služba je na raspolaganju svima kojima je život ugrožen.

A zbog novonastale situacije ne čudi što su se mnogi građani u poslednje vreme, možda više nego inače, okrenuli privatnim zdravstvenim ustanovama.

I privatnici spremni

Proverili smo zato kakva je situacija ovih dana u dva vodeća privatna zdravstvena lanca, pre svega imaju li više posla.
„Povećan je broj pacijenata sa tegobama koji nas telefonom pozivaju za savet i usmerenje. U skladu sa instrukcijama Ministrastva zdravlja, pregledamo pacijente koji nam se jave sa temperaturom i kašljem, a imaju hroničnu srčanu, plućnu, bubrežnu bolest, dijabetes kao i sve starije od 60 godina, s tim što pacijenti sa hroničnim bolestima a bez znakova infekcije kod nas dolaze na preglede samo ako je to neophodno i njihov broj je manji“, kažu za Nova.rs u medicinskom centru „Bel Medic“.

S druge strane, kod njih je situacija sa hitnim slučajevima nepromenjena.

„Hitan operativni program i operacije maligniteta odvijaju se uobičajeno“, kažu nam iz ove ustanove.

I oni imaju posebnu proceduru za one za koje se sumnja da su zaraženi koronavirusom i pridržavaju se propisa. Radno vreme bolnice je 24 h kao i do sada, dok je radno vreme domova zdravlja korigovano i oni rade od 7 do 19h.

Foto:EPA-EFE/M SADIQ

I u privatnom zdravstvenom centru „MediGroup“ radno vreme prilagođeno je vanrednom stanju.

„Radno vreme MediGroup domova zdravlja je od 7:30 do 16 h, a Opšta bolnica MediGroup i Specijalna bolnica za ginekologiju sa porodilištem ‘Jevremova’ rade nepromenjeno, 24/7“, kažu iz ove ustanove za Nova.rs.

I u njihovom radu se štošta promenilo u skladu da svim ovim što nam se dešava, pa se tako za sve koje ih posete na ulazu vrši trijaža.

„Ispred naše Opšte bolnice postavljena je i posebna privremena montažna jedinica za trijažu pacijenata. Ukoliko se posumnja na Covid 19 infekciju, pacijent se upućuje na kontakte javnih Domova zdravlja koji su nadležni na osnovu odluke Ministarstva zdravlja. Ukoliko pacijent nema simptome ove infekcije, omogućena mu je dalja medicinska nega u Opštoj bolnici MediGroup.“

Dobra vest je što i oni svojim korisnicima omogućavaju kućne posete za pojedine usluge i procedure, za hitne slučajeve su obezbedili besplatan prevoz do njihovih ustanova, a omogućili su i besplatno psihološko i psihijatrijsko savetovalište preko skajpa.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama: 

Facebook

Twitter

Instagram