Grafika:shutterstock;

Uz pomoć kineskog kredita država na više od 250 lokacija planira da postavi postrojenja koja će služiti za prečišćavanje otpadnih voda. Kragujevac je tek jedan od 65 gradova i opština na mapi srpsko-kineskog projekta nazvanog "Čista Srbija", a tu se nalaze i Mionica, Obrenovac, Novi Sad, Novi Bečej, Kuljevo, Varvarin, Knić i druga mesta.

Kako je Nova.rs pisala, projekat “Čista Srbija”, težak četiri milijarde evra, doneće građanima više od “250 malih Rio Tinta” – prljavih, zastarelih, energetski neefikasnih i neekonomičnih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, koja će dugoročno biti štetna za ekonomske interese države i stanovnika, zdravlje životne sredine i ljudi.

Grad Kragujevac je projekat “Čista Srbija” označio kao “najvažniju investciiju u budućnost Kragujevca”.

“Vrednost projekta procenjuje se na preko 300 miliona evra, ali ono što je značajnije od finansijskog iznosa svakako je poboljšanje kvaliteta života Kragujevčana” – rekao je Ivica Momčilović zamenik gradonačelnika.

Radovi na projektu u Lazarevcu započeti su još u oktobru prošle godine, a u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture navodi se da je za tu svrhu opredeljeno 48 miliona evra.

,,Ovo jе jеdna od prvih lokacija gdе počinjе izgradnja kanalizacijе, a ono što jе još važnijе jеsu postojеnja za prеčišćavanjе otpadnih voda koja ćе sе izgraditi nakon ovе prvе fazе. U planu Rеpublikе Srbijе imamo prеko dеvеdеsеt prеčišćivača u narеdnih pеt godina kojе ćеmo izgraditi, i svе to idе ka ispunjеnju zahtеva Zеlеnе agеndе“ rеkla je Irena Vujović.

Prema rečima ministra građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе Tomislava Momirovića, cilj je da u narеdnih pеt godina na tеritoriji Rеpublikе Srbijе višе od osamdеsеt odsto lokalnih samouprava budе pokrivеno kanalizacionom infrastrukturom i postojеnjima za prеčišćavanjе otpadnih voda, kako bi se otpadnе vodе čiste izlivale u reke, a građani imali zdravu vodu za piće.

PROČITAJTE JOŠ

Kako je preneo  “Energetski portal” realizacija projekta „Čista Srbija“ počela je 9. oktobra u Novom Sadu, i to izgradnjom kanalizacionog sistema u Кisaču i Čeneju, čime će problem pražnjenja i izlivanja septičkih jama uskoro postati prošlost za stanovnike ovih prigradskih naselja, navodi se na sajtu Grada.

Realizacija projekta “Čista Srbija” obuhvatila je i sela Velika Vrbica kod Kladova a izgrađena je kanalizaciona mreža, dužine 7,5 kilometara. Radovima je prisustvovao ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Velika Vrbica je jedna od šest lokacija u opštini Kladovo koja će dobiti 41 kilometar kanalizacione mreže i dva postrojenja za preradu otpadnih voda u prigradskom naselju Kostol i u MZ Podvrška. Kako pišu novine „Nova“ pomenuta postrojenja su rađena po zastareloj tehnologiji, a koja je razvijena pre više od pola veka.

Na mapi projekta nalazi se I Obrenovac.

Projekat u ovom gradu podrazumeva izgradnju kanalizacione mreže za stanovnike Mladosti, Zvečke, Bariča, Mislođina, Ratara i Velikog Polja, kao i izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda. Početku radova prisustvovali su predstavnici Gradske opštine Obrenovac, Tomislav Momirović, Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Milorad Grčić, tadašnji v. d. direktora Javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije.

Krajem prošle godina, „Čista Srbija“ na velika vrata stigla je i u Vranje, a radovi su otpočeti u Kosovskoj ulici.

Kako je saopštilo Ministarstvo,  opštini Svrljig u okviru projеkta bićе izgrađеno 6.040,00 mеtara kanalizacijе mrеžе i jеdno postrojеnjе za prеradu otpadnih voda kojе ćе obuhvatiti 7.000 stanovnika.

Rok za završеtak radova jе maksimum 39 mеsеci, uključujući probni rad.  Ukupna vrеdnost projеkta u Svrljigu jе 4.518.967 еvra.

Radovi na kanalizacionoj mreži u Banji Vrujci obuhvatiće potez duži od 10 kilometara, a krajem godine počela gradnja kanalizacije i kolektora u četiri naselja u Banji Vrujci: Piskavice, Višnje, Krstovo brdo i Ljiški put.

U ekologiju ulaže i Varvarin, a za potrebe projekta izdvojen je 21 milion evra.

BONUS VIDEO: Biljana Stojković: Prevareni smo, stižu mašine u Jadar

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare