Savo Manojlović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Direktor kampanje "Kreni - promeni" Savo Manojlović naglašava da će vlast konsultovati istraživanje javnog mnjenja oko nastavka projekta Rio Tinto, ali da je očigledno da ona pokušava da "skuva" građane za nastavak projekta.

Manojlović u izjavi za Nova.rs naglašava da sve najnaprednije zemlje nisu bazirane na rudarstvu, te da je neprimereno da se predsednik na ovakav način obraća građanima.

„Narod Srbije će od litijuma imati koristi i živeti onako dobro kao što živi narod Konga od dijamanata. Čuli smo priče o Tokiju i Las Vegasu, a sve najnaprednije ekonomske sile nisu bazirane na rudarstvu. U svakom slučaju, neprimereno je da se predsednik republike na ovaj način obraća građanima „, jasan je Manojlović.

On dodaje da je Vučić u svom maniru sam gostovao u emisiji, bez mogućnosti da mu bilo ko odgovori na njegove navode.

„Ima ona izreka da je čovek najjači kad je sam, a za njega bi moglo da se doda da je najjači kad je sam u TV studiju. Kada je reč o budućnosti projekta rudnika, vladajuća stranka će konsultovati istraživanja javnog mnjenja na osnovu čega će definitivno doneti odluku. Ono što je u ovom trenutku sigurno jeste da je i njegovo biračko telo protiv otvaranja rudnika, a sve ovo liči na kuvanje žaba – vlast pokušava da skuva javno mnjenje ponovo za ovaj projekat „, ističe on.

Budući da je inicijativa „Kreni-promeni“ sakupila 32.000 potpisa za narodnu inicijativu o zabrani istraživanja bora i litijuma, Manojlović kaže da se čeka trenutak kada će ona biti predata Narodnoj skupštini.

„Čekamo da se konstituišu novi organi Narodne skupštine, nakon čeka ćemo videti kakvi će biti koraci. Poruka svim građanima je: No pasaran“, zaključuje Manojlović.

Podsećamo, predsednik Aleksandar Vučić gostujući u emisiji „Hit tvit“, komentarisao je da projekat otvaranja rudnika u dolini Jadra, koji je prema njegovim rečima završen.

„Koja se zemlja odrekla litijuma, ili nafte, koja je još prljavija? Moraju Srbi da se odreknu da bi bili siromašniji. Zašto prvo nismo sačekali da vidimo studije o štetnosti, već je popušteno pod pritiskom. Mogli smo od Loznice mali Tokio da napravimo. A sada stanovništvo u Podrinju napušta te krajeve. Šta imamo od Loznice do Bajine Bašte? Koliko ljudi imamo? Tu stvarno živi ne više od 125.000-130.000 ljudi. Biće još manje. A što ne napravimo da bude 300.000 ljudi“, naglasio je Vučić u emisiji.

Bonus video: Savo Manojlović Imamo plan i ako se usvoji i ne usvoji narodna inicijativa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare