Mapa: Slađana Đermanović/Nova.rs

Ukidanjem obaveznog PCR testa za građane Srbije, Severna Makedonija od ponedeljka se pridružuje Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Albaniji i Bugarskoj, gde iz Srbije može da se uđe bez prethodnog testiranja ili boravka u karantinu. Tako se širi lista zemalja u regionu u koju građani Srbije mogu da putuju bez ikakvih uslova.

Vlada Severne Makedonije odlučila je da državljanima Srbije, od ponedeljka 12. oktobra omogući ulazak u tu zemlju bez PCR testa na koronavirus. Odluka je, kako je objavio premijer Severne Makedonije Zoran Zaev,  doneta na osnovu koordinacije ministarstva zdravlja u regionu.

Skoplje, Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Građani Srbije bez ikakvih uslova mogu da uđu u Sloveniju od kraja septembra pošto je Vlada u Ljubljani našu zemlju zbog povoljne epidemiološke situacije stavila na zelenu epidemiološku listu.

Iz Srbije se bez testova i karantina ulazi i u Bosnu i Hercegovinu.

Od 12. septembra  stranim državljanima koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu potreban je negativan PCR test.

Sarajevo, Foto:EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Od te odluke su izuzeti državljani Srbije, Hrvatske i Crne Gore, koji mogu da uđu u BiH bez testa kada u tu državu ulaze direktno iz zemlje čiji su državljani, što se odnosi i na maloletnu decu i supružnike koji su državljani drugih zemalja.

Albanija ne postavlja nikakve uslove za ulazak državljana Srbije u tu zemlju, bez obzira iz kog pravca dolaze.

Iz Srbije je slobodan put i ka Bugarskoj. Naši građani mogu ući u Bugarsku bez tesitranja ako dolaze iz Srbije, država članica EU ili Šengenskog sporazuma. Ukoliko dolaze sa neke druge destinacije, potreban im je netativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

Od komšija, Crna Gora i Hrvatska građanima Srbije traže test za ulazak.

Za putovanje u Hrvatsku građanima Srbije je potreban negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. Slično je i sa Crnom Gorom, samo što je veća opcija testova koji su uslov.

Crna Gora, Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Građani iz Srbije u Crnu Goru mogu ući ako imaju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, ili pozitivan rezultat serološkog testa – antitela klase IgG, ne stariji od 30 dana, koji mogu da urade osobe koje su prelažale korone, ili pak negativan rezultat serološkog testa na atitela klase IgM, ne stariji od 72 sata. Test ne moraju da imaju decu mlađa od  pet godina.

Rampa za putovanje iz Srbije i dalje stoji na granici prema Mađarskoj i Rumuniji.

Od prvog septembra građani Srbije ne mogu da uđu u Mađarsku ukoliko je razlog putovanja turistički. Ulazak je moguć u privatne svrhe samo na osnovu dobijene saglasnosti od mađarske policije. Osobi koja dobije saglasnost za ulazak u Mađarsku biće određen obavezan karantin od 14 dana, za vreme kog mogu da se testiraju o svom trošku.

U slučaju dva negativna testa, urađena od strane mađarskih zdravstvenih organa u roku od 5 dana sa razmakom od najmanje 48 sati, moći će da se napusti karantin.

Našim građanima dozvoljen je tranzit kroz Mađarsku po unapred utvrđenoj maršruti, sa zaustavljanjem na predviđenim mestima i obavezom da zemlju napuste u roku od 24 sata. Državljani Srbije koji rade u pograničnoj zoni ulaze u Mađarsku bez ograničenja i  mogu da borave u Mađarskoj u dubini do 30 km od granice, najduže do 24 sata.

Rampa za putnike iz Srbije postoji i u Rumuniji, gde je dozvoljen ulazak samo onim našim državljanima koji imaju regulisan boravak u toj zemlji. Moguć je tranzit kroz tu zemlju.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar