Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Građani Srbije mogu bez posebnih uslova da putuju u Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Bugarsku i Tursku, dok uz testove i posebne uslove mogu da uđu i u Crnu Goru, Hrvatsku i Severnu Makedoniju.   

Razbuktavanje epidemije koronavirusa tokom leta uzrok je brojnih rampi za putovanje građanima Srbije širom Evrope. Međutim, sa delimičnim smirivanjem epidemije u našoj zemlji, polako su počele da nam se otvaraju mogućnosti za putovanje.

Foto:EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Od danas bez testa i bez karantina može da se putuju u Sloveniju, pošto je tamošnja vlada odlučila da Srbija zbog povoljne epidemiološke situacije bude na zelenoj epidemiološkoj listi.

Državljanima zemalja koje se nalaze na zelenoj listi nije potrebno testiranje prilikom ulaska u Sloveniju. Takođe, nije potrebno da budu u karantinu po ulasku u zemlju. Ulazak bez posebnih uslova građanima Srbije dozvoljen je u i Albaniju, Bosnu i Hercegovinu i Bugarsku.

Od 12. septembra  stranim državljanima koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu potreban je negativan PCR test. Međutim, od te odluke su izuzeti državljani Srbije, Hrvatske i Crne Gore, koji mogu da užu u BiH bez testa kada u tu državu ulaze direktno iz zemlje čiji su državljani, što se odnosi i na maloletnu decu i supružnike koji su državljani drugih zemalja.

Državljani Srbije mogu ući u Bugarsku bez negativnog PCR testa ako dolaze iz Srbije ili država članica EU ili Šengenskog sporazuma. Ukoliko dolaze sa neke druge destinacije, neophodna im je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Međutim, ukoliko su u tranzitu, mogu da prođu kroz Bugarsku bez ikakvih uslova, s tim što je potrebno da graničnu policiju obaveste da su u tranzitu, kao i o gde idu.

Opatija, Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

Za putovanje u Hrvatsku građanima Srbije je potreban negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. Slično je i sa Crnom Gorom, samo što je veća opcija testova koji su uslov.

Građani iz Srbije u Crnu Goru mogu ući ako imaju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, ili pozitivan rezultat serološkog testa – antitela klase IgG, ne stariji od 30 dana, koji mogu da urade osobe koje su prelažale korone, ili pak negativan rezultat serološkog testa na atitela klase IgM, ne stariji od 72 sata. Test ne moraju da imaju decu mlađa od  pet godina.

Crna Gora
Budva Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Negativan PCR test, ne stariji od 72 sata,  je potreban građanima Srbije za ulazak u Severnu Makedoniju, kao i državljanima Srbije koji imaju regulisani boravak ili dolaze na zakazano lečenje. Test je potreban i deci starijoj od deset godina. Test nije potreban našim građani koji imaju dvojno državljanstvo i prebivališta u Severnoj Makedoniji. Tranzit kroz Severnu Makedoniju može da traje do tri sata i nije potreban test.

Ako krenete malo dalje od Zapadnog Balkana, kao državljanin Srbije bez problema možete ući u Tursku. Nisu potrebni nikakvu testovi, a pri ulasku u tu zemlju predstoji vam obavezan lekarski pregled i merenje temperature.

Foto:EPA-EFE/ERFDEM SAHNIN

Ako se na lekarskom pregledu pokažu simptomi, Direkcija za zdravstvo prevozi lice u najbližu zdravstvenu ustanovu u kojoj će se raditi test. Turska ne pokriva bolničko lečenje od korona virusa ukoliko se lice zarazi tokom turističkog boravka u Turskoj.

Od 24. septembra državljani Srbije mogu da putuju na Kipar ukoliko poseduju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

Međutim, iz Srbije se i dalje ne može u Grčku. Ova zemlja, prethodnih godina omiljena morska destinacija turista iz Srbije,  produžila je sredinom ovog meseca zabranu ulaska našim građanima do 30. septembra.

Grčka vlada svakih 15 dana vrši reviziju odluka o tome kome je, zbog epidemiološke situacije sa koronavirusom, dozvoljen ulazak u tu zemlju, pa će odluka o rampi za nađe građane biti opet na proveri za nekoliko dana.

Ako niste odustale od mora ove godine, dobra vest je da je turistima iz Srbije dozvoljen je ulazak u Tunis. Ta zemlja je 23. septembra je stavila  Srbiju na svoju narandžastu listu, što znači da naši građani u tu zemlju mogu da uđu uz  negativni PCR test, ne stariji od 72 sata.

Rampa za putnike iz Srbije u Mađarskoj i Rumuniji
Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Državljani Srbije ne mogu od prvog septembra da uđu u Mađarsku ukoliko je razlog putovanja turistički. Ulazak je moguć u privatne svrhe samo na osnovu dobijene saglasnosti od mađarske policije. Osobi koja dobije saglasnost za ulazak u Mađarsku biće određen obavezan karantin od 14 dana, aza vreme kog mogu da se testiraju o svom trošku.

U slučaju dva negativna testa, urađena od strane mađarskih zdravstvenih organa u roku od 5 dana sa razmakom od najmanje 48 sati, moći će da se napusti karantin.

Našim građanima dozvoljen je tranzit kroz Mađarsku po unapred utvrđenoj maršruti, sa zaustavljanjem na predviđenim mestima i obavezom da zemlju napuste u roku od 24 sata. Državljani Srbije koji rade u pograničnoj zoni ulaze u Mađarsku bez ograničenja i  mogu da borave u Mađarskoj u dubini do 30 km od granice, najduže do 24 sata.

Rampa za putnike iz Srbije postoji i u Rumuniji, gde je dozvoljen ulazak samo onim našim državljanima koji imaju regulisan boravak u toj zemlji. Moguć je tranzit kroz tu zemlju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare