Grafika:Slađana Đermanović/Nova.rs

Za razliku od litijuma koji se istražuje na samo nekoliko lokacija u Srbiji, za zlatom i srebrom traga se na više lokaliteta širom zemlje. Najviše istražnih lokacija nalazi se na istoku Srbije, ali njihov broj ne manjka ni u južnim i zapadnim delovima naše zemlje, kao ni u centralnoj Srbiji. Dok neke kompanije imaju jednu istražnu lokaciju, pojedine firme istražuju i na više od deset lokaliteta.

Nedavno se u žiži javnosti oko moguće eksploatacije zlata našla kanadska kompanija Dandi, koja planira da na Homolju eksploatiše ovu sirovinu i to uz pomoć cijanida. To je pokrenulo pitanje postojeće eksploatacije zlate, ali i otvorilo raspravu gde se sve u našoj zemlji traga za ovom sirovinom.

Jedna od najvećih rudarskih kompanija u Srbiji Konstantin Resources na čak 11 lokacija istražuje zlato i srebro u opštinama Priboj, Kučevo, Nova Varoš, Kosjerić, Požega, Gornji Milanovac, Majdanpek, Žagubica, Petrovac na Mlavi, Golubac, Požega i Čačak.

Kompanija Tilva u opštinama Bor i Zaječar traga do kraja 2022. godine za zlatom na lokalitetu Nikoličevo Zapad, ali pored ove lokacije Tilva u ovim opštinama za zlatom traga na čak još pet lokacija.

Jedna od aktivnijih rudarskih kompanija u Srbiji Stara Planina Resources zlato istražuje na pet lokacija u opštinama Knjaževac, Sokobanja, Kraljevo, Knić, Svrljig, Bor, Majdanpek, Kučevo i Bela Palanka.

Na četiri lokaliteta zlato istražuje i Tara Gold iz Beograda i to kod Kučeva, Golupca, Žagubice, Kruševca, Prokuplja i Aleksinca.

Valdor Resources iz Beograda na području Bora, Boljevca i Zaječara istražuje zlato na tri lokacije, a zlato je i u fokusu beogradske firme Zlatna reka Resources i to na tri lokacije kod Novog Pazara i to bar do druge polovine 2023. godine.

Kompanija Timok Exploration u opštinama Bor, Majdanpek i Zaječar na dve lokacije traga za zlatom, ali i srebrom, dok na području severnog dela Deli Jovana kod Bora i Majdanpeka firma Appalachian Resources Balkan istražuje više minerala među kojima su srebro i zlato.

Na više lokaliteta zlato i srebro su u fokusu i kineske kompanije Ziđin, koja istraživanja vrši u opštinama Bor, Žagubica, Majdanpek, Mali Zvornik, Krupanj, Barajevo, Bajina Bašta, Zaječar.

Do kraja 2024. godine firma Asena za zlatom traga u opštinama Paraćin, Ražanj i Sokobanja, dok zlato istražuje i famozna rudarska kompanija Balkan Exploration na lokalitetu Kraljevica kod Zaječara.

Kod Raške firma Deep Research traga za raznim sirovnima, među kojima je i zlato, a čija dozvola za ovaj lokalitet ističe 18. februara ove godine.

U opštinama Petrovac na Mlavi, Bor, Kučevo i Žagubica za zlatom traga i kompanija DPM Avala i to na dva lokaliteta – Ždrelo i Umka.

Na lokalitetu Degrmen kod Kuršumlije zlato i obojene metale istražuje i firma Dunav Minerals, čija dozvola ističe sredinom naredne godine, dok do sredine ove godine firma FirstOuantu drugoj lokaciji kod ovog mesta ima dozvolu za istraživanje zlata.

Do sredine naredne godine na dva lokaliteta u opštini Žagubica firma Eaglewing Basemetal planira da istražuje zlato, a za ovom sirovinom traga se i kod Bele Palanke i to pod palicom firme Edelweiss Mineral Exploration.

Firma Global Minerals Resources iz Beograda do kraja 2024. godine istražuje na lokalitetu Kaznovići kod Novog Pazara i Raške više sirovina, među kojima je i srebro, dok kod Bosilegrada na dve lokacije za srebrom, ali i zlatom, traga i kompanija Golden Age Resources iz Beograda. Ova kompanija za ovim sirovinama traga i u opštinama Kuršumlija, Prijepolje, Trgovište i Vranje.

Inače, Golden Age nije jedini koji istražuje kod Bosilegrada, pa tako i firme Medgold Exploration i Idera Mineral Resources Exploration tragaju za zlatom i srebrom na više lokacija u toj opštini, ali i kod Trgovišta i Surdulice.

U opštinama Majdanpek i Pirot zlato istražuje i firma Kingstown Resources. Na lokalitetu Takovo kod Gornjeg Milanovca zlato i srebro istražuje i firma Metalfer iz Sremske Mitrovice, ali i kod Kuršumlije i Medveđe.

Zlato je u fokusu istraživanja i Mineral Grupe iz Beograda i to u opštinama Bela Palanka i Pirot. Na području Loznice, Krupnja i Osečine za zlatom i srebrom traga još jedan beogradska firma – Patina Minerals.

Kod Bora i Boljevca za zlatom traga i firma Southwest Minerals iz Beograda.

Bonus video: Posle Rio Tinta – firma Volt: Neki ljudi mešetare zemljom, gledaju šta da izbuše

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare