Foto: google maps

Umesto BCG vakcine, 600 beba u Ginekološko-akušerskoj klinici Narodni front u Beogradu dobilo je fiziološki rastvor, saopštila je ministarka zdravlja Danica Grujičić. Poručuje da zdravlje dece time nije ugroženo, a iz klinike navode da će propust u narednom periodu biti ispravljen.

Da je 600 beba otpuštenih iz Narodnog fronta između 16. septembra i 10. oktobra dobilo fiziološki rastvor umesto BCG vakcine, roditelji su saznali iz medija.

„Osećala sam se potpuno iznevereno i iznervirano, drago mi je ako je taj fiziološki, to je bolje, moglo je da bude ko zna šta. Jezivo je da pričamo o bebama i da govorimo o nesporazumu i nečijoj nepažnji. Ako želimo da čuvamo ono što nam je najvrednije, naše bebe, naša pažnja bi makar u tome trebalo da bude stoprocentna. Ovo je toliko sramno“, kaže mama dečaka Jelena Krstić za N1.

Novoizabrana ministarka zdravlja kaže da je zabunu zbog pakovanja vakcina različitih proizvođača napravila apotekarka, ostavku direktora te klinike zbog, kako kaže „velikog propusta“, nije prihvatila.

„U tom fiziološkom rastvoru nije bilo ni aktivne supstance, niti bilo kakvih drugih dodatnih materija, koje bi eventualno mogle da budu razlog pojave alergije i slično. Jeste napravljen propust, ali nije nijednog trenutka život ijednog deteta bio ugrožen, molim vas da to tako prenesete, nema nikakvih razloga za paniku, deca su još u terminu kad mogu da dobiju BSG vakcinu“, rekla je ministarka Danica Grujičić.

Narodni front u ovoj situaciji nije postupio u skladu sa propisima, a ni profesionalno ni moralno, kaže Marina Mijatović iz Pravnog skenera, i poručuje da roditelji treba da zaštite svoja prava.

„Da se obrate savetniku za zaštitu prava pacijenata i zdravstvenoj inspekciji da ukažu na propuste koji su nastali, odnosi se na svih 600 beba koje su praktično ugrožene u okviru zdravstvenog sistema. Bez nekog odnosa prema roditeljima sa izvinjenjem, mi dovodimo u pitanje primenu propisa i poverenje građana i pacijenata u ceo zdravstveni sistem“, rekla je Marina Mijatović iz Pravnog skenera.

BSG vakcina protiv tuberkuloze je obavezna i daje se u prvoj godini života. Ministarka kaže da će Narodni front i Institut Batut obavestiti roditelje kako da vakcinišu decu.

„Nisam stupila u kontakt sa lekarima iz Narodnog fronta, po tim datumima sam videla da i mi u to spadamo. U nekom narednom periodu ću da se javim da vidim šta mi je dalje činiti, jer mi se sada ostali redosled vakcinacije prema tome pomera. Muž i ja sve vreme čekamo da mu izađe ovaj od BCG trag, njemu ne izlazi, nama nije jasno kako nema ožiljak, ovo nam je treće dete, sad nam je jasno kako nema ožiljak“, kaže Krstić.

Slučaj sa vakcinacijom u Narodnom frontu istražiće Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, iz kog kažu da su preduzeli istražnje radnje kako bi se utvrdilo da li je bilo propusta u radu zaposlenih u toj klinici i ima li elemenata krivičnog dela.

BONUS VIDEO: 600 beba dobilo fiziološki rastvor umesto BSŽ vakcine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar