Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Nepregledna kolona tarktora i automobila stigla je danas iz Arilja u Požegu, gde su nezadovoljni malinari održali protesnu vožnju sa zahtevom da cena maline, od koje većina stanovništva u Arilju i okolini živi, bude 350 dinara plus PDV.

Na proteste su se odlučili u petak, posle neuspelih pregovora u Ministarstvu poljoprivrede u Beogradu, gde im je ponuđeno 250 dinara za kilogram maline, koja u maloprodaju košta i do 2.000 dinara. Odlučni su proizvođači, ili će dobiti cenu koja neće ponižavati njih i njihov rad, ili će odustati i od berbe i od dalje proizvodnje.

Imajući u vidu da se požeška petlja nalazi na magistralnom putu Zlatibor-Beograd, za vrlo kratko vreme stvorile su se kilometarske kolone, iako nije bilo potpunih blokada saobraćaja. Malinari ne isključuju mogućnost da će ih tek biti, a sve zavisi od države koja o ceni maline odlučuje sa hladnjačarima umesto sa proizvođačima.

Na čelu protesne kolone bio je danas Ljube Jakovljević, nezadovoljni proizvođač iz Arilja. Na svom imanju ima blizu tri hektara zasada maline. Na ovaj korak, kako kaže, odlučili su se da bi ih neko čuo i video.

Ljube Jakovljević Foto: Slavica Panić/Nova.rs

„Ovo nije glas i bunt sitog i zadovoljnog, već glas golog i nezadovoljnog proizvođača maline. Berba je na pragu a cena porazna, to je naša višegodišnja muka. Dovedeni smo u situaciju da treba da počnemo berbu a da neznamo cenu. Prošlogodišnja cena je bila katastrofalna, a ovogodišnja je još gora, u odnosu na cenu koštanja repromaterijala i na svu skupoću. Prošlogodišnjh 200 dinara smo krpili sa prethodnom godinom kada je malina bila 500 dinara. Kako ćemo ove godine da se spasemo od novog minusa? Mi tražimo minimalnu zaradu da bi opstali, Ako državi ne treba proizvodnja maline, neka kažu u februari, mi nećemo raditi, ukinućemo proizvodnju. O svemu se dogovaraju sa hladnjačarima koji nikada nisu u minusu, oni su izvoznici, oni su i uvoznici maline, kod njih je novac. Njihova zarada je u ovom sistemu prioritet, proizvođač nikog ne interesuje“, Kazao je za Nova.rs Jakovljević.

U koloni i mladi proizvođači Miloš Sretenović i Jakov Jakovljević. Malinu su proizvodili njihovi pradedovi, dedovi, a i oni uz očeve žele da nastave tradiciju. Ipak, cena maline će odlučiti da li će se njihova želja i ostvariti.

Miloš i Jakov Foto: Slavica Panić/Nova.rs

„Nemamo računicu da radimo za ovu cenu, mi od toga živimo. Veliki smo proizvođači a ponuđenih 250 dinara nije dovljno ni da preživimo“, kazao nam je Miloš. „ Svi ovde žive od malina ali to ne zanima one koje bi trebalo da zanima“, dodaje Jakov.

Ljube Gavrilović iz sela Bogojevići je višedecenijski proizvođač, kaže da protestuju zbog pljačke koja se dešava malinarima.

Ljube Gavrilović Foto: Slavica Panić/Nova.rs

„Cena smrznute maline u našim marketima je 1.900 dinara. Naši hladnjačari iznose podatke da to mogu samo prijatelji da prodaju npr. Disu, a oni su prijatelji vladajućoj stranci koju javno reklamiraju. Nama 10% od finalne cene ne znači ništa, ni 15%. Raspodela mora biti pravedna, moramo svi zaraditi. Hladnjačari bi da nas zakopaju, da budu neki trgovci koji će otkupljivati, uvoziti, preprodavati. Država im je ponudila kredite sa grejs periodom da isplate rod od 2022.godine, ali je hipoteka trebala da bude neprodata malina. Oni nisu mogli malinom da garantuju jer su malinu izvezli, prodali i već zaradili. Oni bi da zarade 60-70% a mi ništa“, kaže za Nova.rs Gavrilović.

Nebojša Vico Foto: Slavica Panić/Nova.rs

„Svake godine nas potcenjuju otkupljivači tj.hladnjačari. To je ponižavanje proizvođača. Prodaju kako oni hoće, mi nememo uvid u to. Uvid ima država, ali neće da kaže, štiti hladnjačare umesto proizvođače. Cene preparata koje smo akontno uzeli podižu za 10-15%, na sve nečine nas pljačkaju i ragde kako oni hoće. Pregovori sa državom su počeli u februari, odgađali su za mesec, za dva i na kraju uvek bude ovako. Svaki put se borimo na ulici, to je sramota. Nećemo odustati, idemo dalje, u Beograd traktorima ako treba“, rekao je za naš portal proizvođač Nebojša Vico.

Predsednik Udruženja malinara „Vilamet“ Mileta Pilčević, koji je ovaj protest i najavio, kaže da je ovo danas bilo upozorenje a da blokade tek predstoje.

Mileta Pilčević Foto: Slavica Panić/Nova.rs

„Blokiraćemo puteve, železnicu i sve što treba, do ispunjenja zahteva. Od svojih zahteva nećemo odustati. Do ovoga nije trebalo da dođe, od februara smo apelovali na naše otkupljivače i ministarstvo, nismo želeli da opet sve dođe do ulice ali oni jesu. Svake godine je isto jer je veliki novac i velike špekulacije u opticaju, svi tu mešetare a dok oni svi podele, proizvođaču ostane najmanji deo kolača. Država se stavlja u poziciju medijatora, umesto da stane na stranu proizvodnje. Ukoliko ne shvate o čemu se ovde radi, mi ćemo definitivno odustati od branja i proizvodnje, nećemo više raditi protiv sebe“, zaključio je Pilčević.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Imajući u vidu frekventnost magistralnog puta Zlatibor-Beograd, pogotovo nedeljom, zbog usporavanja saobraćaja i kratke blokade, stvorile su se kilometarske kolone vozila, koja su se na ovoj deonici kretala veoma usporeno, a bilo je kratko i potpune obustave saobraćaja.

Malinari najavljuju radikalizaciju današnjeg protesta koji je više bio upozorenje na ono što će se, ukoliko cena maline ne poraste, tek desiti. Protesnu vožnju će, kako kažu, pretvoriti u potpunu blokadu saobraćaja a planiraju, u ovakvoj kolini, posetu i Vladi u Beogradu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare