Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije započeće danas, simbolično, u minut do 12, protest ispred Skupštine Srbije. Privrednici tvrde da sve dosadašnje mere Vlade i najavljena podrška u vreme pandemije neće biti dovoljni za njihov opstanak, a jedan od njihovih zateva je da im država omogući otpis, a ne reprogram poreza i doprinosa.

Organizatori protesta pozvali su učesnike da „Ponesu budilnik i simbol svoje delatnosti koji će ostaviti ispred skupštine (oklagija, čaša, igračka….)”.

Objavili su i spisak od pet ključnih zateva upućenih Vladi Srbije i nadležnim ministrima, a oni su sledeći:

1. Otpis, a ne reprogram poreza i doprinosa.

2. Ukidanje novih parafiskalnih nameta u sred krize (eko-taksa, natpisi na radnjama)

3. Trajno smanjenje poreza i doprinosa na male zarade na maksimalno 10 odsto sa sadašnjih 60 odsto – da svako ima najmanje 45.000 u odnosu na sadašnjih 32.000 dinara minimalca.

4. Pravedan, progresivan i transparentan poreski sistem.nadoknada troškova onima koji su potpuno onemogućeni da rade.

5. Prestanak represije.

Povezane vesti:

Mere donete usled epidemije kovid 19 su, kako su rekli za Betu, „domaću privredu, ionako poljuljanu visokim nametima, bacile na kolena, jer je odgovor Vlade Srbije na štetu koju su mere pričinile privatnom sektoru bio u najmanju ruku neadekvatan“ .

Iz udruženja su istakli da je već na desetine hiljada građana u potpunosti ostalo bez prihoda, ali računi i državna potraživanja nisu prestala da pristižu.

Tim povodom su poručili su da je ispunjenje njihovih zahteva neophodno kako bi se sačuvala domaća privreda i postojeća radna mesta.

Podsetimo, veliki portest preduzetnika i privrednika Srbije, koji je održan je 23. decembra, prekinut je nakon što je učesniku protesta Željku Džiniću pozlilo. Hitna pomoć je intervenisala, ali je Džinić, na žalost, istog dana preminuo u bolnici.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare