Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nekoliko stotina malih privrednika, preduzetinika, radnika u turizmu i frilensera, juče se okupilo ispred Ministarstva finasija kako bi izrazilo nezadovoljstvo zbog male ili nikave pomoći držve sektoru u kom rade. Umesto govora i parola, skup je, na žalost, obeležila smrt učesnika protesta Željka Džinića, kome je tokom protesta pozlilo, da bi kasnije i preminuo.  

Radnici turističkih agencija, turistički vodiči i prevoznici juče su se prvo okupili ispred zgrade SIV 3 na Novom Beogradu, gde je smešteno Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, da bi zatražili pomoć od države.

Povezane vesti:

Oni su tom prilikom istakli da je 75 odsto radnika u turističkim agencijama izgubilo posao u odnosu na 15. mart kada je počela korona kriza. Prema njihovim podacima, u turističkim agencijama je pre 15. marta radilo 4.125 radnika, od čega je do sada bez posla ostalo njih 2.956. 

Radnici iz sektora turizma, koji su došli iz različitih delova Srbije, zatim su u koloni vozila otišli do Ministarstva finasija, gde su se pridružili protestu privrednika i preduzetnika.

Među prisutnima bio je i Željko Džinić, dugogodišnji zaposleni agencije „Sim turs“, koja se bavila đačkim ekskurzijama – koje su u toku epidemije koronavirusa u potpunosti obustavljene.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

U toku obraćanja organizatora protesta, Džiniću je pozlilo, nakon čega je pozvana Hitna pomoć.

„Hitna pomoć ga je odvezla. Tada je bila informacija da je stabilno, međutim, u takvoj situaciji nije bilo primereno završavati protest kao što je planirano – bukom, skandiranjem „, priča za Nova.rs Milena Amon iz Udruženja „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ koje je organizovalo protest.

„Mi iz Udruženja ga nismo poznavali, ali su ga poznavali ljudi iz turističkih udruženja. On je u agenciji Sim Trus radio preko 20 godina“, kaže Amon i dodaje:

Povezane vesti:

„Bio je srčani bolesnik i naravno da ga je potresla čitava ova situacija, zato je i došao na protest.“

Direktor Nacionalne asocijacija turističkih agencija Srbije, Aleksandar Seničić rekao je juče za Novosti da je Džinić imao ugrađen bajpas.

„Dodatni pritisak i stres kakav trpe vlasnici svih agencija samo je pogoršao njegovo stanje“, rekao je juče Seničić. Amon je za Nova.rs dodala da je organizacija koju predstavlja uputila saučešće agenciji u kojoj je bio zaposlen i ponudili im finansijsku pomoć oko organizacije sahrane.

“Svi smo potrešeni zbog tog događaja. Takve stvari jednostavno ne možete da predvidite“, kaže Amon i dodaje:

“Tužni smo i razočarani što je došlo do toga da izlazi na ulicu čovek koji je srčani bolesnik, da se bori za svoja prava i za svoju egzistenciju. On je 20 godina posvetio radu u truzimu – delatnosti koja je sada puštena niz vodu.“

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare