Osnovna škola Stevan Sremac Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Tri devojčice iz beogradskog naselja Borča – starosti, 10, 12 i 16 godina – ostale su bez majke koja je preminula od posledica koronavirusa, a otac im je iz istog razloga bio hospitalizovan i još se nalazi u teškom stanju. Brigu o deci preuzela je tetka, a škola koju pohađaju apeluje da se skupi pomoć za učenike.

Ovu priču, jednu od najpotresnijih iz srpske korona-epidemije, potvrdio nam je i direktor škole „Stevan Sremac“, Nikola Ostojić.

„Čim smo dobili informaciju o problemima sa kojima se naši učenici suočavaju, kontaktirali smo Centar za socijalni rad. Učenici i građani su prethodnih dana donosili hranu i garderobu porodici, čak je i jedan broj odeljenja susedne škole došao organizovano da im pomogne. Za sada je skupljeno oko 300.000 dinara. Tetka, koja je preuzela brigu o porodici, rekla je da ne želi da prima novac, upravko kako ne bi bilo sumnje na neku zloupotrebu. Ali, pozvala je sve ljude dobre volje da im doniraju hranu i ogrev“, kaže Ostojić.

Direktor škole naglašava da je najveći problem porodice Mladenović neplaćeni račun za struju.

Osnovna škola Stevan Sremac Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Dva nastavnika veronauke su preko crkvene parohije u Borči ušli u proceduru da prikupe novac za račun. Mi imamo informaciju da EPS hoće da im isključi brojilo, odnosno strujomer, pa mi sada radimo na tome da se ovo pitanje reši. Uprkos tome, svakog dana dolazi i po 10, 20 građana, ubacuju novac u kutiju, a zainteresovani daju i po nekoliko hiljada dinara“, kaže direktor.

Osnovna škola Stevan Sremac Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Prema rečima predstavnika učeničkog parlamenta, čak se jedna porodica ponudila da uradi, tj obnovi kupatilo za ovu porodicu.

„Verujte mi, nikad anije bio ovoliki odziv, nikada više novca nismo prikupili. Naš učenički parlament nije prvi organizovao ovakve akcije, ali je sada daleko najviše prikupljen novac. U ovom trenutku, imamo skupljeno oko 300.000 dinara, ali građani i dalje doniraju novac. Sve su to sami sakupili učenici i profesori. U isto vreme smo i tužni i srećni“, rekli sam iz učeničkog parlamenta.

Osnovna škola Stevan Sremac Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Ova priča samo je još jednom podsetila na izuzetno tešku situaciju u kojoj se nalazi naša zemlja kada je reč o pandemiji koronavirusa. Samo u četvrtak, u Srbiji je evidentirano 6.786 slučajeva koronavirusa, a umrle su 54 osobe. Istovremeno, član Kriznog štaba dr Predrag Kon upozorava da je broj umrlih tokom jednog dana najamanje dvostruko veći. Prema pisanju BIRN, i broj umrlih u 2020. godini bio je značajno veći od evidentiranih 3.000: spekuliše se da je brojka nešto veća od 10.000. Srbija ima u proseku više od 6.500 zaraženih na dan u poslednje dve nedelje, po podacima novinske agencije AFP, što je stopa zaraze od gotovo 93,5 na 100.000 stanovnika – daleko najviše u svetu.

Srbija u korona-paklu

Delta soj, koji je postao dominantan, sada najviše pogađa nevakcinisane, ali i najmlađu populaciju. U Institutu za majku i dete trenutno je četvoro kovid pozitivne dece, a njih troje je na respiratorima – jedno ima 17 godina, drugo 15 godina, a najmlađa je beba od pet meseci, što je potvrdio za medije doktor Vladislav Vukomanović.

Gomilaju se i tragične priče o smrti bračnih partnera i trudnica. O jednoj od njih izveštavala je „nova“ i minule nedelje, kada nam je direktorka kovid bolnice u Batajnici rekla da je u jednom danu preminuo bračni par.

„Prošle nedelje u jednom danu umrli su muž i žena. Oboje nevakcinisani. Ona ‘84. godište, on ‘76. Zamislite tu porodicu i to dete koje je u jednoj noći ostalo bez oba roditelja zato što se nisu vakcinisali“, pričala nam je doktorka Adžić na ivici suza.

Srbiju proteklih dana potresaju priče o smrti nevakcinisanih trudnica. Jedna od njih, devojka iz Knjaževca stara 20 godina, umrla je u KC Niš početkom meseca. Trudnica je nosila blizance, koji su – iako je trudnoća bila u četvrtom mesecu – krajnjim naporom lekara spaseni. Još jedna trudnica, ovoga puta iz Novog Sada, preminula je od koronavirusa, a detalji njene priče još su potresniji: nakon višegodišnje borbe za potomstvo vantelesnom oplodnjom, dobila je „savet“ od lekara da se nikako ne vakciniše protiv koronavirusa.

Ministarstvo zdravlja je upravo pod pritiskom ovih i sličnih priča ove nedelje konačno donelo odluku da sankcioniše lekare koji savetuju građane protiv imunizacije. Iako za sada nema govora o krivičnoj odgovornosti, ministar zdravlja Zlatibor Lončar „otvorio“ je i liniju na koju se mogu prijaviti nesavesni lekari, putem servisa Vajber, na broj telefona 064/8811405.

Bonus video: Uticaj koronavirusa na miris

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare