„Mladi i deca najugroženiji u ovom talasu korone“

Podeli:
Foto: Shutterstock

Mladi i deca najugoženije su starosne grupe u ovom periodu pandemije, kaže direktor Doma zdravlja "Savski venac" i ističe da je oboljevanje dece od koronavirusa uvećano za oko 20 odsto.

Direktor Doma zdravlja „Savski venac“ Zoran Bekić rekao je za RTS da je najviše novozaraženih koronavirusom u onim starosnim grupama koje nisu vakcinisane.

Direktor Doma zdravlja „Savski venac“ Zoran Bekić za RTS
„To su najviše mlade osobe od 18 do 30 godina, one su vakcinisane tek nešto više od 21 odsto. Onda su to deca – ako poredimo u Domu zdravlja ‘Savski venac’ u sredini avgusta imali smo četvoro do petoro dece u periodu od sedam dana, sada imamo od 12 do 15 dece dnevno, to je uvećanje od 20 puta“, kaže Bekić.

Ističe da upravo ti podaci pokazuju koje su najugroženije grupe u ovom periodu.

Poručuje da vakcina ima dovoljno, ali da je i dalje dva puta više obolelih nego vakcinisanih u jednom danu, zbog čega su pune kovid ambulante i bolnice.

Napominje i da postoji 180 punktova za vakcinaciju na kojima građani mogu lako da dođu do vakcine. Međutim, navodi i da je najveće interesovanje za treću dozu, te da se svakog dana u Srbiji primi između 5.000 i 8.000 prvih doza, a 15.000 do 20.000 trećih doza.

„Samo u toku prethodnog dana aplikovano je negde oko 29.000 doza, najviše – 22.000 su treće doze, a ostalo su prve i druge doze… Takvi odnosi kakvi su u Republici Srbiji, takvi su i u našem domu zdravlja – u toku jučerašnjih dana smo aplikovali 247 doza vakcina, samo 30 prvih doza. Sa druge strane, 385 naših sugrađana je došlo u kovid ambulante. Od 155 prvih pregleda, 50 je inficiranih osoba, trećinu čine deca do 16 godina“, rekao je Bekić.

Svaka epidemija ima svoj početak i kraj, dodaje doktor i upozorava građane da ćemo iz ovoga izaći mnogo brže i sa manje preminulih ukoliko se vakcinišemo.

„Budite odgovorni prema sebi i prema svojim najdražima i uradite to što pre“, poručio je Bekić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar