Foto:EPA-EFE/SHAWN THEW

Ćerka mi je juče i danas radila probne testove za malu maturu iz naše vikendice u blizini Šapca, a na logovanje je čekala 45 minuta, dok su njene drugarice, koje su testove radile iz Beograda, juče čekale oko sat i po vremena, kaže Tamara Dželetović, majka maturantkinje koja pohađa osnovnu školu Kralj Aleksandar Prvi u Beogradu.

Majka maturantkinje tvrdi i da su mnogi učenici testove radili „konferencijski“.

„Deca se čuju i rade zajedno, uloguju se i na vezi su dok rade test. Čula sam od mnogih da to rade, nije to bila neka tajna“, kaže ona i dodaje:

„Moja ćerka je to radila samostalno, i na kraju se čula sa drugaricama i onda su na taj način proveravale pitanja. Ali znam od nekih ljudi da su bili na konferenciji sve vreme“, kaže Dželetović.

Na pristup današnjem testu iz matematike, kako kaže ova majka, u Vladimircima se čekalo oko pola sata, a rezultati testa bi trebalo da stignu večeras. Što se tiče sutrašnjeg testa, poštovaće, kako kaže, prepruku ministarstva da se Vojvodina prva loguje, od 8h do 12h, onda Beograd od 12h do 16h, a nakon toga ostatak Srbije do 21.30.

Povezane vesti:

Ona smatra da ministarstvo jeste brzo odregovalo na novonastalu situaciju, ali da nastava putem RTS-a nije mogla da bude dovoljno efikasna, zbog čega deca testove dočekuju nepripremljena.

„Što se mene tiče, moje dete nije završilo osmi razred. To je pro forme završena školska godina, da se utefteriše, ali što se tiče gradiva – to nije ništa. Ja sam majka troje dece, a maturu mi je polagalo najmlađe ćerka”, kaže ona i objašnjava da je u njihovoj porodici potpuno praćenje nastave preko RTS-a bilo nemoguće.

„Meni TV ne može da bude dostupan samo jednom detetu, nas je ovde u vikendici petoro, a imamo jedan televizor. Drugo ne mogu da budem ovde na internetu 24 sata dnevno. Deca su mi učila pretežno iz knjiga i uz pomoć profesora koji su im svakodnevno davali zadatke“, objašnjava ona i dodaje da za to ne krivi nikoga, jer je situacija za sve ista, i kod nas, i u svetu.

Prema njenim rečima, deci je prekinuta nastava baš u peridu kada je bila planirana prava priprema za testove, zbog čega bi mala matura trebalo da bude preskočena.

„Mislim da taj glavni test ne bi trebalo da imaju i da bi trebalo da im se boduje uspeh, da je to pravo rešenje za ovu generaciju“, zaključuje ona.

Polaganje probne male mature i testa iz maternjeg jezika juče je bilo produženo za sat i po vremena jer je platforma „moja učionica“, preko koje su se osmaci logovali, bila preopterećena, pa je pristup bio otežan.

Kako je ministar prosvete Mladen Šarčević juče rekao za Nova.rs, u jednom trenutku, kada se ulogolovalo više od 35.000 dece, došlo je do bagovanja u sistemu.

Vreme za polaganje male mature je zbog toga i danas produženo do 21.30 sati, uz šta je ministar predložio i da deca ne rade test istovremo u celoj Srbiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare