Miodrag Majić Foto: Ivan Dinić/Nova

"Tužiteljka Bojana Savović vrlo neuobičajeno iskače iz tog činovničnog, poslušničkog profila koji je apsolutni model u državnim institucijama. a posebno u Tužilaštvu. Umela je da ne postupa horski, da misli svojom glavom, odnosno nije neko koga je lako kontrolisat i bio je samo trenutak kada će naići na tu minu", rekao je večeras sudija Apelacionog suda Miodrag Majić komentarišući premeštanje tužiteljke Savović oko kojeg se podigla velika prašina u javnosti.

Podsetimo, Bojana Savović, tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, završila je prošle nedelje više od godinu dana dugu istragu velike krađe u Elektroprivredi Srbije (EPS) i naredila hapšenje šest osoba za koje se sumnja da su oštetili ovo javno preduzeće za oko 7,5 miliona dolara.

Tek što je trebalo da sasluša uhapšene, njen šef, tužilac Nenad Stefanović, onemogućio joj je da dalje radi na ovom slučaju – premestio je iz odeljenja za korupciju i oduzeo joj istragu.

Majić je gostujući u „Utisku nedelje“ rekao da, nažalost, nije bio zatečen njenim oduzimanjem predmeta vazanim za malverzacije u EPS- u ni u prvom trenutku, a ni sada.

On je naveo da se sa tužiteljkom Savović sreo na jednom skupu neposredno pre ovih dešavanja i da joj je rekao šta će je čekati u narednom peridu.

„Ja je poznajem samo površno, ali sam primetio da ona vrlo neuobičajeno iskače iz tog profila činovničnog, poslušničkog koji je apsolutni model u državnim institucijama a posebno u Tužilaštvu. Ona je umela u nekoliko navrata disonantno da reaguje tokom ustavne reforme, umela je da ne postupa horski, da misli svojom glavom. Tu sam već video kuda ona korača jer i ja tom ulicom koračam dugo“, rekao je on.

Bilo mi je jasno, dodao je sudija Majić, da je pitanje trenutka kada će shvatiti da Bojana Savović nije pouzdana osoba, odnosno nije neko koga je lako kontrolisati, a ako niste neko koga je lako kontrolisati – vi ste opasni za sistem i bilo je pitanje trenutka kada će naici na tu „minu“.

Majić je još jednom ukazao da je ovo tek početak i da će ovakvih stvari biti sve više i da će se umesto političara sa nama mnogo češće obračunavati kolege.

On je istakao da će se tek videti šta se krije iza ove odluke šefa Višeg javnog tužilaštva Nenada Stefanovića da je ukloni sa ovog predmeta, kada se bude videlo ko su branioci optuženih, čije su firme bile povezane sa tim, da li je i zašto to nekome smetalo.

„Ovo je apsolutno neverovatan način, skidanje čoveka u sred predmeta to je kao da bi vas skinuli 10 minuta pred emisiju i premeste vas u sportsku redakcij. To je zastrašujući mehanizam i da se Bojana Savović nije obratila javnosti i iznela čitavu priču, pojeo bi je mrak, nju bi pojeo mrak u figurativnom smislu i mi ništa ne bismo saznali o ovome“, zaključio je Majić.

BONUS VIDEO: Ninić: Tužilaštvo je talac politike i izvršne vlasti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare