Bojana Savović Foto:Medija Centar Beograd

Bojana Savović, tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, završila je prošle nedelje više od godinu dana dugu istragu velike krađe u „Elektroprivredi Srbije“ (EPS) i naredila hapšenje šest osoba za koje se sumnja da su oštetili ovo javno preduzeće za oko 7,5 miliona dolara. Tek što je trebalo da sasluša uhapšene, njen šef, tužilac Nenad Stefanović, onemogućio joj je da dalje radi na ovom slučaju - premestio je iz odeljenja za korupciju i oduzeo joj istragu. U intervjuu za KRIK tužiteljka otkriva nove detalje ovog slučaja, kao i to da je nakon što je njena priča izašla u javnost, pozvana na sastanak kod Stefanovića. Pre ulaska u kabinet, Stefanović je insistirao da tužiteljka Savović ostavi ispred svoj telefon.

Kako je ranije u intervjuu za Nova.rs objasnila tužiteljka Savović, na dan kada je uhapsila lica i zakazala njihova saslušanja, na kraju radnog vremena, saopšteno joj je da više neće raditi na tom predmetu i da je prebačena u opšte materije. Tužiteljka Savović, koja nema nijednu mrlju u karijeri, objasnila je da je ni sama nije dobila odgovor na pitanje zbog čega je došlo do premeštaja, već je izbačena iz Vajber grupe koruptivnog odeljenja Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Kako se u javnosti podigla velika prašina zbog premeštaja tužiteljke Savović, oglasilo se i Više javno tužilaštvo u Beogradu, rekavši da je tužiteljka Savović postupala u predmetu ali da je 25. marta 2022. godine dala predmet na presignaciju na novoupućenog zamenika što, kako je navelo tužilaštvo, znači da je želala da ga se „oslobodi“.

„Međutim, s obizorm na to da je u tom predmetu postupala već skoro 10 meseci, a novoupućeni zamenik tek trebalo da se sa predmetom upoznaje, 11. maja 2022. godine joj je predmet vraćen na postupanje. Da bi se ubrzalo postupanje, podršku i pomoć u radu pružala prvi zamenik za suzbijanje korupcije Brankica Marić, koja i sada zajedno sa još jednom zamenicom postupa u tom predmetu“, naveli su iz ovog Tužilaštva.

Tužiteljka Savović rekla je da nikada, ni pismeno, ni usmeno, nije izrazila želju da pređe u bilo koje drugo odeljenje. U međuvremenu, u razgovoru sa novinarima KRIK, otkriva da je nakon što je njena priča izašla u javnost, dobila poziv od svog nadređenog, Nenada Stefanovića, da dođe u njegovu kancelariju.

Nenad Stefanović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

„Nakon svih medijskih naslova, nakon saopštenja i demantija, mene je pozvao u svoj kabinet javni tužilac Nenad Stefanović. Insistirao je da ostavim svoj mobilni telefon ispred kancelarije kako slučajno ne bih snimala razgovor. U kancelariji su me sačekali njegov prvi zamenik za opšti kriminal Miodrag Marković i sekretar tužilaštva. Bila sam opet neprijatno iznenađena takvom vrstom razgovora, nisam videla koji je povod za taj razgovor. On me je pitao da li sam ja iznosila informacije o predmetu u medijima, bio je vrlo neprijatan prema meni, ja sam rekla da nisam iznosila, ali da sam morala da reagujem na neistinite navode, da je neistinito da sam tražila premeštaj i da sam odugovlačila u ovom predmetu i rekla sam mu da ću uvek reagovati kada bude na bilo koji način blatio moje ime i moj dosadašnji rad“, kazala je Savović u razgovoru za KRIK.

Bonus video: U EPSu hapšenja i protest nezadovoljnih radnika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare