Foto: Printscreen/YouTube/RTV Novi Pazar

Nezadovoljstvo lekara novopazarske bolnice stanjem u toj zdravstvenoj ustanovi se ne stišava. Hirurg Enes Zogić je među prvima, kao glavnog krivca za slom zdravstvenog sistema u Novom Pazaru, označio v. d. direktora Opšte bolnice Meha Mahmutovića. Zogić se sada putem svog Fejsbuk profila obratio, ne samo Mahmutoviću, već i Mirsadu Đerleku, Rasimu Ljajiću, Zlatiboru Lončaru, grupi Ujedinjeni protiv kovida i predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću.

Naime, on je u postu pod nazivom „Posle korone ništa neće biti isto“, poručio Mahmutoviću „da treba da se srami“ i „da u samo nekoliko dana zadaje finalne udarce novopazarskoj hirurgiji i baca je na kolena“.

„Korono, zar si morala ovoliko da ubijaš, da bi slepi kod očiju progledali i gluvi kod ušiju čuli? ‘Posle korone ništa neće biti isto’ mogla si da kažeš i na neki drugi način, samo da u ovoj zemlji ima više časti, dostojanstva, ljudskosti, pravde, istine, poštovanja i samopoštovanja, profesionalnosti i odgovornosti. Eto, platili smo cenu!

„Sram te bilo Meho Mahmutoviću! U samo nekoliko dana zadaješ finalne udarce novopazarskoj hirurgiji i bacaš je na kolena! Ne bacaš ti nas lekare Mahmutoviću, već na kolena bacaš ovaj narod koji sve to mirno gleda i ćuti, čast izuzecima. Zaboravljaš Mahmutoviću da mi lekari potpisnici peticije i većina lekara OB ‘Mehov Krš’ Novi Pazar (kako sada bolnicu naziva puno građana Novog Pazara) to ne tražimo zbog sebe i u ime svojih interesa, već za bolje i profesionalnije lečenje naših građana, a bez demonstracije pogubne političke sile, koristoljublja, kriminala, ucena, revanšističkog smenjivanja kadrova, neprofesionalizma, lične obesti tvoje i tvojih poslušnika. Sada si udario na operacioni blok, obezglavio ga u kritičnom momentu, udario na centar celog hirurškog sektora bolnice, koji je ionako devastiran desetogodišnjom vladavinom, tvojom i tvoga brata Đerleka“, napisao je Zogić u svojoj objavi na Fejsbuku i dodao:

„O tome sam već pisao i neću se više ponavljati. Neka o tome ubuduće razmišljaju građani Novog Pazara kada vide kako sanitetsko vozilo juri pod rotacijom kroz grad i zaustavlja se ispred hirurgije – ko će ostati da ih leči, operiše i svakodnevno spašava ljudske živote? Sram te bilo Mahmutoviću što si izjavu Prof. dr Milisavljevića nazvao štamparskom greškom! A čovek je došao da nam pomogne i samo priznao da je umesto tvog ‘dobro organizovanog zdravstvenog sistema’ zatekao pravi haos u kome nisu postojale ni crvene, ni žute, a ni zelene zone. Je li po tebi i preko 300 izgubljenih života naših sugrađana štamparska greška?!? Ali nisi ti baš toliko bitan! Bitna je politika koja te dovela na mesto direktora bolnice i koja te na njemu drži po svaku cenu, pa i po cenu ljudskih života“.

Zogić je pomenio i potpredsednika Vlade i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasima Ljajića:

POSLE KORONE NIŠTA NEĆE BITI ISTO Korono, zar si morala ovoliko da ubijaš, da bi slepi kod očiju…

Posted by Enes Zogic on Понедељак, 28. септембар 2020.

„Sram te bilo Rasime Ljajiću! Sram te bilo zbog tvoje politike i tvoje političke opcije koja nas je i dovela u ovo i ovakvo stanje. Sram te bilo zbog tvog 20-togodišnjeg ministrovanja, sram te bilo za preko 600 turskih fabrika u zemlji Srbiji, a nijedne u Sandžaku, za sva lažna obećanja i nikad ostvarene projekte. Sram te bilo što po tebi za humanitarnu katastrofu niko nije odgovoran, što je po tebi i Mahmutoviću ‘sve bilo dobro organizovano, svega je imalo, sve je funkcionisalo u najboljem redu i sve je bilo pod kontrolom,… i da je sreća što mrtvih nije bilo više, jer je priliv pacijenata bio veliki, ni nemačka bolnica to ne bi izdržala’. A svi znamo da nije tako! Sram te bilo i za kompletan gradski rukovodeći kadar koji je u uslovima katastrofe pokazao kako se treba boriti za narod – nigde ga nije bilo! Sram te bilo za evropski Novi Pazar koji je za sve ove godine od tog evropskog imao samo najveću stopu smrtnosti od korone u Evropi, u odnosu na broj stanovnika“, napisao je Zogić, a potom se obratio i zameniku vršioca dužnosti direktora Opšte bolnice u Novom Pazaru, Mirsadu Đerleku:

„Sram te bilo Mirsade Đerleku što si i ti samo deo ovog trulog sistema, što si zasluge zdravstvenih radnika bolnice, kao i svih koji su došli da nam pomognu, isto kao i Mahmutović, pripisao tebi i tvojim političkim nalogodavcima, a za humanitarnu katastrofu koja nas je zadesila krivi su bili naši lekari, srednji medicinski kadar i neposlušni i nedisciplinovani građani. Sram te bilo što si, kao i Mahmutović, sve vreme iznosio lažne podatke o broju umrlih za što postoje neoborivi dokazi, a za sta si bio dobro nagrađen brzopoteznim postavljenjem za državnog sekretara ministarstva zdravlja“, napisao je Zogić, a zatim se obratio i ministru zdravlja, Zlatiboru Lončaru:

„Sram te bilo ministre Lončar što si glava zdravstvenog sistema ove zemlje, što sve ovo vrlo dobro znaš, a i dalje ti treba ne znam ni sam šta još više, da bi se utvrdila prava istina. Kažeš da odgovaraš za svakog postavljenog direktora zdravstvenih ustanova, ali isto tako odgovaraš i za svakog direktora kojeg uporno držiš na funkciji i pored višemesečnog nezadovoljstva i skoro svakodnevnog iznošenja direktnih i indirektnih dokaza njihove odgovornosti za sve ono što se dešavalo. U ime koga i u ime čega, ministre?!? Zbog samo jedne opaske jednoj novinarki smenjen je jedan ministar u našoj vladi, a preko 300 mrtvih u Novom Pazaru nije dovoljno da se smeni jedan direktor! Zašto, ministre?!?“, upitao je hirurg iz Novog Pazara.

Zogić se ovim putem osvrnuo i na lekare koji su potpisali peticiju Ujedinjeni protiv kovida:

„Sram te bilo UPK (Ujedinjeni Protiv Kovida) što si izdao sve ono što te je stvorilo, što si ponizio ono što smo kao lekari zemlje Srbije videli u tebi. Neću vas više komentarisati. Nebitni ste! ‘Da tražimo *dve glave* (smenu direktora OB N.Pazar i KBC Zvezdara – Beograd) umesto pozicija nekolicine iz udruženja u zdravstvenom sistemu Srbije, to nećemo,…..’ je rečenica koju će te možda nekada objasniti vašim potpisnicima, jer je ja ne razumem. Mislim, želim da ne razumem. Toliko o vama!“, napisao je Zogić, i na kraju se ponovo obratio predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, sledećim rečima:

„Na kraju, predsedniče Vučiću, da li smatraš da je samo tvoje diskreciono pravo da budeš borac za dobrobit zemlje Srbije?! E, pa nije! Ja sam obični građanin ove zemlje, ali i ja želim i hoću da je Srbija dobro, da u njoj svi građani dobro žive, da je cenjena i poštovana u svetu, da je prava demokratska, evropska država. U ime toga imam pravo da tražim od tebe, a pred formiranje nove vlade, da ne pravis od nje rijaliti program, da u njoj više ne optužuju ministre za najteže oblike kriminala, a da za to niko ne odgovara (ili za klevetu, ili za taj kriminal), da se ne raspravlja o lažnim diplomama i zvanjima, već da se raspravlja o svemu onome što će građane Srbije voditi u bolji i dostojanstveniji život, sa odgovornim, sposobnim i stručnim ljudima u ministarskim foteljama. Mislim da kao građanin ove zemlje imam prava da to tražim od njenog predsednika, te da tako dokaže da Srbija, kao i svaka zemlja na svetu, ima svoju mafiju, a ne da mafija ima svoju državu.

Reći ćete sada da nastupam kao politikant, a ne kao lekar, hirurg. E, pa u pravu ste! Od sada ću skalperom lečiti ljude, a politikanstvom se boriti protiv svega čemu je u osnovi politika – klin se klinom izbija! Pritom ću naglasiti da ovde ne zastupam stavove 37 potpisnika peticije za smenu direktora OB N. Pazar, jer moje kolege žele da naša borba ostane apolitična, već zastupam svoje lične stavove!
U našoj tradiciji ‘sram te bilo’ predstavlja najoštriji oblik moralne osude koji se upućuje ljudima koji znaju za stid. Nisam siguran da li sam u ovom slučaju odabrao pravu formulaciju.

Eto, rekao sam šta mi je na duši. Ako sam bilo šta rekao što nekome nije po volji, nisam ja kriv,…. kriva je korona jer, rekao sam već, ništa posle nje neće biti isto!“, zaključio je hirurg iz Novog Pazara, Enis Zogić.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare