Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Na pitanje novinarke Insajdera, da čak ni Institut BATUT nije podatke BIRN-a nazvao izmišljenim i kako je uopšte moguće da dolazi do tolikih razlika, Lončar je odgovorio da mu je žao što on nije stručnjak za IT.

„Žao mi je što nisam stručnjak za IT, možda se vi bolje razumete u to. Ali da bi građani razumeli – ovde smo se svi složili da nije sakriven nijedan podatak. Svi rezultati ne da su saopšteni, nego ne možete da ne saopštite rezultate. Navedite mi jedan razlog da sakrijemo podatke“, upitao je Lončar.

Novinarka je nabrojala: Izbori, derbi…

„Možda bi to vama odgovaralo. Nije život derbi, izbori. Mi stalno balasiramo, balansiramo i da biste vi sedeli ovde. Ono što vi želite – nije moguće. Da u ovom trenutku napravimo reviziju i imamo sve podatke. Samo morate da verujete da je nama više stalo do toga, nego vama. Nijednu činjenicu nismo sakrili, niti ćemo sakriti.  Ja samo ističem da je potrebno vreme da se uradi revizija. Svi oni koji rade sa tom bazom – svi imaju pristup i naravno da kad imaju podatke imaju i pristup bazi“, rekao je ministar Lončar.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Umešao se dr Srđa Janković: „Nije u pitanju pristup bazi, već da su to oni podaci koji se prikupljaju inicijalno. A za neke slučajeve je potrebno vreme da se utvrde.“

Na reakciju novinarke BIRN-a, koja je rekla da je BIRN danas objavio celokupnu bazu i da je registrovano višestruko više preminulih, nego što je nama saopštavano, Lončar je odgovorio da „oni koji su dali podatke moraju da kažu odakle im podaci“.

„Morate od izvora da idete. To je jedini način, da vam oni kažu. Da bi građani znali: sistem je krajnje jednostavan, relevantni su podaci Instituta Batut i zavoda za javno zdravlje. Svaka bolnica šalje svoje podatke i to je jedini način. Dragi građani, jedini relevantni podaci su oni koji dođu iz zdravstvene ustanove u Institut Batut i to je ono što se radi 24 časa. Sve ostalo ne možemo da priznamo, ni po zakonu, ni po čemu. Jedino tako možemo da funkcionišemo“, zaključio je Lončar.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar