Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

U protekla 24 časa od posledica koronavirusa u Srbiji je preminula još jedna osoba, dok je 73 pozitivno na kovid 19. Do sada je, od posledica koronavirusa u Srbiji preminulo 751 osoba. Hospitalizovano je, u poslednja 24 časa 44 građanina, dok je 41 pacijent otpušten iz bolnice. Na respiratorima je 23 pacijenta.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar: Povećava se broj zaraženih u određenim gradovima. Pažnju treba da obrate Niš, Kraljevo, Trstenik i Vranje.

Dr Predrag Kon: Zaraženih đaka imamo u 24 osnovne škole, imamo još 4 ponavljanja. U osnovnim školama je to pod potpunom kontrolom, ali i u srednjim, kojih je 9 zahvaćenih koronavirusom. U poslednjoj nedelji imamo pet osnovnih i pet srednjih škola. Situacija jeste pod kontrolom. Moramo da pratimo blagi rast hospitalizacije i porast javljanja u trijažne centre. To ukazuje da se pojavljuju i teži slučajevi. Vrlo je ozbiljno na redu razmišljanje kada i kojom prilikom primeniti oštrije mere. Danas je bilo zasedanje Kriznog štaba u Beogradu, nemam još ništa da je doneto kao konkretna odluka, ali je povećana budnost i pripravnost.

Svaka pojava bilo kakvog žarišta u Srbiji uvek je potencijalna opasnost. Ovim pooštrenim merama očekujemo da će se smanjiti. U Trsteniku u poslednja 24 sata imamo dva slučaja. Treba to pratiti da se što pre svede na nulu. Beograd dominantan sa 39 odsto od ukupno novozaraženih tokom prošle nedelje. Danas je 31 odsto od ukupnog broja zaraženih.

Lončar: Želimo da reagujemo u nultom momentu. Posebno u Beogradu gde raste broj. Mora u lokalnoj sredini da se rešava problem, zato je potrebna budnost 24 sata.

Dr Mijomir Pelemiš: Nije tačno da se povećava broj pacijenta na Infektivnoj klinici u Beogradu, minimalno se povećava broj.

Lončar: Na Infektivnoj klinici u Beogradu trenutno je 40 pacijenata, dva su na respiratoru, 18 je slobodnih respiratora na Infektivnoj. Ukupno je 290 slobodnih respiratora i mesta za respiratore trenutno imamo, plus druga slobodna mesta.

Kon: Ovde se saopštavaju podaci Instituta Batut, oni su merodavni. Nikada ništa nije prikrivano od podataka, to je važno naglasiti, posebno što se spekuliše u javnosti nešto što je vezano za potpuno odrešene načine praćenja.

Dr Srđa Janković: Razlike u podacima variraju. Imamo primere iz drugih zemalja, gde su nađene razlike u podacima. Revizija je nešto još sveobuhvatnije, što se radi nakon pandemije.

Lončar: Revizija će se raditi, ona se radi kada se ima potpuno mirna situacija. Da li je danas broj testiranih tema u Srbiji? Složićete se da nije, jer u Srbiji ima dovoljno testova. Nije tema ni broj pozitivnih, jer ih Srbija ima manje od 20 na 100.000 stanovnika. Da li su protivepidemijske mere tema? Nisu, jer se pokazalo da su dobre i da su dale rezultat.. NIje tema ni funkcionisanje zdravstvenog sistema, jer zdravstveni centri rade i pacijenti se prihvataju. Nije tema ni broj respiratora, nije ni učinak naših lekara. Ovo nisu teme, jer smo to rešili. Neko hoće temu – statistika. Nema problema, i to ćemo rešiti, ali za neke stvari je potrebno vreme.

Suština je da radimo maksimalno i da ćemo raditi sve da zaštitimo naše građane ako se razbole da im pomognemo da se izleče.

Mere mogu da daju rezultate – maske moraju da se nose u zatvorenom, posebno kada bude lošije vreme. Treba nam jedinstvo da izađemo iz ovoga, da dočekamo da nemamo više problem sa koronom i da se vratimo normalnom životu.

Pitanje novinara: Utorak veče dr Kon je rekao da je u Beogradu tri puta više umrlih u periodu mart-jun 2020, i nakon toga da su glavni odgovorni oni koji su radili na IT sistemu. Juče ministar Lončar navodi da nije tačno da je toliko više smrtnih slučajeva. Obojica ste ovde, pa vas molim za precizan odgovor.

Dr Kon: Vrlo je pitna preciznost. Ja sam rekao – na osnovu mortalitetne statistike, a to očigledno ljudima nije jasno. Dakle, radi se o proceni, a ni u kom slučaju o nečemu što je pouzdano. Ne možemo govoriti ništa drugo nego koliko je bilo smrti u odredjenom periodu i upoređivati sa ukupnom smrtnošću ranije. I tu se javlja taj broj koji je veći što smo u realnom vremenu imali prijavljeno. To znači da je vrlo moguće da je bilo znatno više smrti . To su dva broja – 345 i 118 koji je prijavljen. Bolje da nisam rekao tri puta više. Ne može na celu Srbiju da se primeni ta procena.

Vrlo je bitno raditi reviziju, to je suština svega.

Kada sam govorio o informatičkom sistemu, mnogo nam zavisi od toga. Ne možemo da zamislimo budućnost bez informatičkog sistema. Ništa što sam rekao ne izlazi iz okvira koji je rekao i ministar. Shvatanje ministra da to nije tačno – ne mogu da kažem ništa o tome, reč je samo o proceni.

Novinarka N1: Rekli ste da lekari nisu prijavljivali_

To je jedno od objašnjenja.

Lončar: Nije tačno da je umrlo tri puta više ljudi od korone. Sećate li se na televiziji priče rođake jednog smeštena je u Kraljevu, negativna, prebačena u Beograd i tamo je bila negativna. Čovek je pitao koji je uzrok smrti, odgovor je – korona, iako je bila dva puta negativna na testu.

Vi ste mi juče ponudili da napišem ostavku, ali sam zaboravio da vas pitam na kojoj je adresi dr Šolak da mu podnesem ostavku… Šalim se…

Novinarka N1: To nije za šalu.

Lončar: Pa nije, dobro… Neki misle da treba da kompromitujete krizni štab i Vladu, njima je cilj da samo dođu do Aleksandra Vučića. Mnogo je tu prepreka da biste vi došli do njega. Morate da imate neku politiku, nešto da radite. a na toj vašoj zainteresovanosti, to je svima već jasno.

Pelemiš o razlikovanju virusa gripa i virusa korone: Pneumonije koje uzrokuje grip su sasvim drugačije u kliničkoj slici i rendgenskom snimku. To znači da je testiranje neophodno da biste bili sigurni da biste dokazali da li je to jedno ili drugo. Ovo je važno pitanje – da pošaljem apel sa sastanka da se intenzivno krene sa vakcinacijo protiv gripa, a krenulo je, a to je zaista korisno da ne budemo u situaciji da dođemo u problem da pacijent istovremeno ima oba virusa. Takođe – pneumokokna vakcina koja je sada takođe dostupna.

Lonar: Sve vakcine su besplatne.

Jelena Bulajić, novinarka Nova.rs: Vas dvojica tvrdite da smo pogrešno razumeli izjavu dr Kona da je bilo tri puta više smrtnih slučajeva od korone od marta do juna, kao i da to što je on rekao nije u suprotnosti sa izjavom ministra Lončara koji je juče ustvrdio da nije bilo više smrtnih slučajeva od korone nego što je saopšteno.  Šta je sa time što je doktor Kon rekao o greškama u vođenju statistike – problemima u informatičkom sistemu. Šta je sa podacima koje malo, po malo iznosi BIRN?

Dr Kon: Veoma je bitno naglasiti aktuelnu situaciju i ono što se dobije , a treba puna tri meseca da ta dokuemntacija mortalitetna stigne. Ja sam naglasio, praktično, da treba raditi reviziju. za Birn je dat zvaničan demant i ne bih tu ništa više rekao.

Lončar: Izmišljena dokumenta možete da napravite kako hoćete.  DA znate kako funkcioniše. Oni nešto načuju, onda se bave istraživačkim novinarstvom, a onda nađu nekoga da li ima veze sa istraživačkim novinarstvom ili ne – dajte nešto , ali neću vas pominjati. A onda oni izmisle nešto, daju bilo šta, sami znaju da nema veze sa istinom, jer da ima – ne bi sedeli ovde već bi bili u tužilaštvu, podneli tužbu, doneli dokaze i ne bi gubili vreme ovde. Ako vama daje neko lažne podatke, mi ne možemo da utičemo na to.

Novinarka Nova.rs: A ako se utvrdi da imaju tačne podatke? Šta ako revizija utvrdi drugaačije podatke? Da li ćete i za tri meseca tvrditi to isto?

Vama je stalo da rušite sistem, i to je legitimno. Ja sam očekivao da će BIRN da izađe i stavi da je Srbija jedna od najboljih rezultata . Mislim da i oni koji to finansiraju vide neki rezultat. A mi uvek igramo na rezultat. Moraćete i vi da bi vas finansirali imate neki rezultat … Pokušajte sa činjenicom – SRbija najbolja u Evropi po rezultatima. Pokušajte tako, možda bude lakše.

Dr Janković: Zašto se dve serije mogu neslagati. To je pitanje vremena i načina kako se dobijaju. To prvo, a tek onda da vodimo diskusiju u smislu kritika društvenih sistema. U svim zemljama postoje razlike u potvrđenim podacima u dnenvom nivou i onoga što se na određeni način može utvrditi naučim metodama. Ima ceo spektar situacija koje moraju da se razjasne, pa da se utvrdi da li je bio kovid ili nije bio kovid. Imamo primer u Italiji gradića blizu milana , gde je našeno 10 puta više potencijalno umrlih od korone, nego što je bilo prijavljeno inicijalno. I niko to nije nazvao neistinitim. Istina je tamo negde, mi je utvrđujemo ono što je nesporivo. Ako to proglasimo za skrivanje istine – ogrešili smo se na način na koji nauka funkcioniše.

Lončar: Nikada Krizni štab nije saopšio druge podatke, odnosno brojeve nego što su bili u zvaničnom sistemu.

Novinarka Insajdera: Čak ni Institut BATUT nije podatke BIRN-a nazvao izmišljenim. Kako je uopšte moguće da dolazi do ovolikih razlika.

Lončar: Žao mi je što nisam stručnjak za IT, možda se vi bolje razumete u to. Ali da bi građani razumeli – ovde smo se svi složili da nije sakriven nijedan podatak. Svi rezultati ne da su saopšteni, nego ne možete da ne saopštite rezultate. Navedite mi jedan razlog da sakrijemo podatke?

Novinar: Izbori, derbi…

Lončar: Možda bi to vama odgovaralo.

Novinar: Meni ništa ne odgovara. Nijedna laž.

Lončar: Nije život derbi, izbori. Mi stalno balasiramo, balansiramo i da biste vi sedeli ovde. Ono što vi želite – nije moguće. Da u ovom trenutku napravimo reviziju i imamo sve podatke. Samo morate da verujete da je nama više stalo do toga, nego vama. Nijednu činjenicu nismo sakrili, niti ćemo sakriti. Molim sve da uzmu ovo što je dr Janković rekao, gde se sve objašnjava. Ja samo ističem da je potrebno vreme da se uradi revizija. Svi oni koji rade sa tom bazom – svi imaj pristup i naravno da kad imaju podatke imaju i pristup bazi.

Dr Janković:  Nije u pitanju pristup bazi, već da su to oni podaci koji se prikupljaju inicijalno. A za neke slučajeve je potrebno vreme da se utvrde.

Novinarka BIRN : Danas smo objavili celokupnu bazu, pošto ste rekli da smo lažirali podatke. registrovano je višestruko više preminulih, nego što je nama saopštavano. Ko vam je davao podatke, ko su bili programeri koji su radili sistem i na koji način ste vi baratali podacima – iz sistema, ili iz izveštaja.

Lončar: To oni koji su vam dali podatke da vam kažu odakle im podaci. Morate od izvora da idete. To je jedini način, da vam oni kažu. Da bi građani znali: sistem je krajnje jednostavan, relevantni su podaci Instituta Batut i zavoda za javno zdravlje. Svaka bolnica šalje svoje podatke i to je jedini način.  Dragi građani, jedini releavantni podaci su oni koji dođu iz zdravstvene ustanove u Institut BAtut i to je ono što se radi 24 časa. Sve ostalo ne možemo da priznamo, ni po zakonu, ni po čemu. Jedino tako možemo da funkcionišemo.

Lončar o kršenju mera u konkretnom slučaju neimenovanog funkcionera: Molim vas dostavite mi bilo koji dokaz i svi će biti procesuirani. Kontrola se pooštrava. Na osnovu snimka, vremena i svega, podnosićemo prijave. Ako se kaže do 01 h se radi, mora da se zatvori lokal. Ako smo rekli do 23 h mora da se zatvori. Ide lošije vreme i ponavljamo opet: Samo maske, maske, maske.

Dr Janković o vakcinama za grip: Proizvođači uvezenih vakcina su Abot i Sanofipaster. Obe vakcine su četvorovalentne, štete od dva tipa influence A i influence B. Torlakove vakcine su trovalentne, i štite samo od jednog tipa influence B i dva tipa influence A, a taj četvrti tip je bio redak i očekujemo i da Torlakova vakcina pruži odgovarajuću zaštitu. Prve količine uvozne vakcine su već stigle u zemlju, a Torlakova će nešto kasnije biti spremna.

Lončar: Torlakovih vakcina biće između 150.000 i 200.000. Iz uvoza je stiglo oko 500.000, kao što je bilo i prošle godine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar