Foto: TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE / SLOBODAN MILJEVIC / an

Ublažene mere zaštite i prevencije od korona virusa treba i dalje striktno poštovati da se ne bi desio novi talas širenja Kovida 19, ali i drugih zaraznih bolesti, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar i naglasio da će minimalna kazna za kršenje Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti biti povećana sa 30.000 na 50.000 dinara.

Lončar je na sednici Skupštine, na čijem je dnevnom redu, između ostalog, predlog izmena i dopuna Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, rekao da su zakonske izmene predložene kako bi se prevazišli problemi u praksi kada je reč o primeni propisa, odluka i naredbi koje donose nadležni organi.

On je kazao da je Zakonom propisano da su zdravstvene ustanove – državne i privatne, preduzetnici, zdravstveni radnici i svi građani dužni da sprovode propisane mere i da postupaju po rešenju sanitarnog inspektora.

Dodao je da su predviđene određene prekršajne sankcije za nepridržavanje odluka i naredbi nadležnih organa i da je podignut zakonski minimum kada je reč o kaznama jer, kaže, praksa prekršajnih sudova ukazuje na sklonost sudova da veoma često izriču minimalne novčane kazne.

„Povećava se najniži iznos novčane kazne za kršenje propisa o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti sa 30.000 na 50.000 dinara. Takođe, pošto da pandemija još traje, propisano je da zakon stupi na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku, a ne osmog dana od objavljivanja“, naveo je Lončar.

 

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram