Drvored Leskovac
Foto: Južne vesti/M.S.

Duž Bulevara oslobođenja u centru Leskovca, u sklopu radova na rekonstrukciji trga, juče je posečeno 9 stabala lipe koje se tu nalaze preko 30 godina. Dok su građani nezadovoljni i kažu da se trend uništavanja zelenila na jugu Srbije nastavlja, nadležni objašnjavaju da se drveće seče zbog lošeg stanja i da će na istom prostoru zasaditi 15 novih sadnica platana.

Radovi na uređenju trga, nakon više odlaganja, krenuli su sredinom novembra prošle godine, a do sada drvored nije bio na udaru graditelja. Sve do juče.

Od 20 stabala tridesetogodišnjih lipa koje su ukrašavale centar Leskovca i pravile hladovinu, posečeno je 9, što je izazvalo negodovanje građana.

Sudeći prema komentarima, građani su iznenađeni jer su očekivali da drvored ostane i ne bude deo rekonstrukcije. Ipak, prevarili su se.

Da je seča drveća postala trend, smatra ovaj Leskovčanin, koji navodi primere seče i u Grdelici, Aleksincu i Vranju.

Pročitajte još:

„Oni to rade sistemski, prvo je otkopano i naravno da se isušilo i sada imaju razlog za seču. Ništa im nije sveto“, smatra stanovnik Leskovca.

Nadležni, međutim, imaju drugačije mišljenje.

Novica Nikolić, direktor Javnog preduzeća Urbanizam i izgradnja, kaže da je seča predviđena projektom uređenja trga i da je tek sada došla na red.

„To su suva stabla koja se ne razvijaju godinama. Možda smo trebali i na početku da ih isečemo, ali smo ostavili da stoji sve dok može. Sada je počela ugradnja sistema za zalivanje, njih ćemo ukloniti i posadićemo nova.

Sve što je zdravo ostaje, ono što nije zdravo se uklanja. Ono bi se seklo i da se ne izvode radovi na sređivanju trga. Nama nije cilj da nemamo zelenilo. Taj trg i nosi naziv Zeleni trg“, kaže Nikolić.

Pejzažni arhitekta Ivana Momić, koja je i nadzorni organ za zelenu površinu na budućem trgu, seču opravdava takođe lošim stanjem stabala i kaže da ostale lipe ostaju jer to drveće nije bolesno.

„Umesto posečenih lipa, posadiće se platani“, objašnjava.

„Utvrđeno je da je za seču 9 stabala projektom. Te lipe su stare 30 godina. Lipa ne voli direktnu sunčanost i zasađena je u podlozi koja nije odgovarajuća. Ono se mučilo i nikada nije dostiglo rast kakvu treba da ima. Umesto njih sadimo platane, 15 stabala. Platani podnose osunčanost i uticaj saobraćaja“, kaže Momićeva.

Uz preostale lipe i novozasađene platane formiraće se travnata traka koja će ih prihranjivati, a koja do sada nije postojala.

„Ide biciklistička traka, zelenilo sa drvoredom i trotoar koji će biti suženiji. Na budućem trgu imaćemo 66 stabala jer će pored ovih u drvoredu i 4 koja ostaju na trgu uz ugostiteljske objekte, biti zasađeno još 37 sadnica. Na trgu će biti crveni javor, tulipovac, magnolija, smrča i kuglasti jasen“, objašnjava Momićeva.

Podsetimo, pozornicu, pešačke staze, fontanu, klupe za sedenje i javne česme konačno bi trebalo da dobije gradski trg u Leskovcu, za šta će, prema podacima javne nabavke, biti utrošeno oko 2 miliona evra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar