Foto:Shutterstock

Lekovi koje koristi gotovo milion ljudi u Srbiji, za bolesti štitne žlezde i dijabetes, Eutiroks, Glukofaž XR i Letroks, od sada više neće moći da se kupuju u apoteci bez recepta i izveštaja izabranog lekara. Zbog nestašice i sve masovnijih zloupotreba, apoteke u Srbiji su, saznaje Nova.rs, krajem prošle nedelje iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) dobile zvaničan dopis o novom načinu izdavanja ovih medikamenata.

Građani koji godinama žive sa bolestima štitne žlezde, proteklih dana bili su neprijatno iznenađeni, kada u apotekama nisu uspeli da kupe lekove, koje su do sada podizali bez recepta.

Foto: Shutterstock

“Koristim Eutiroks već osam godina i kupovao sam ga uvek u bilo kojoj apoteci, bez problema. Zbog posla i drugih obaveza, nisam u mogućnosti da često idem u dom zdravlja po recept. Međutim, danas mi je u apoteci rečeno da im je u petak stigla nova odluka Fonda, prema kojoj, zbog nestašice leka, sada moram da im dam recept i potpis izabranog lekara na uvid, kako bih dobio lek. Pozvao sam svog doktora čim sam izašao iz apoteke i zakazao da sutra odem po sve potrebne papire. Ne mogu da verujem da ću od sada svaki put kad mi treba lek, morati da trčim u dom zdravlja”, požalio se čitalac Nova.rs Dragan Zdravković (48), iz Beograda.

U većini apoteka, u poslednjih nekoliko dana, građani se bune, jer ne dobijaju tražene lekove za najteža i najčešća hronična oboljenja u našoj zemlji.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Od novembra prošle godine koristim Glukofaž i sad mi odjednom traže ime izabranog lekara iz doma zdravlja da provere da li da mi izdaju lek. Do sada sam ga uvek kupovala bez problema, a znaju me u apotekama u koje odlazim. Znaju da sam pacijent i da mi je lek neophodan, ipak sad su toliko stroga pravila, da ću sutra morati na drugi kraj grada, gde mi je dom zdravlja, kako bih uzela recept i dobila lek”, priča Milijana Petković (42), iz Beograda.

Pročitajte još:

U apotekama za Nova.rs potvrđuju da su od RFZO dobili nova uputstva za izdavanje ovih lekova.
“Za Eutiroks, Glukofaž XR i Letroks, dobili smo zvaničan dopis krajem prošle nedelje, u kojem stoji da ove lekove moramo izdavati isključivo uz recept i izveštaj lekera. Takođe, od sada ćemo biti u obavezi da pečatiramo koliko smo ovih lekova izdali, a dozvoljeno je da pacijentu izdamo samo mesečnu dozu, nikako više od toga. Obrazloženje za novi protokol je prevencija nestašica i brojnih zloupotreba, kojih ima najviše sa glukofažom, jer ga devojke koriste za mršavljenje”, kaže za Nova.rs Maja S., zaposlena u jednoj beogradskoj apoteci.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Podsetimo, početkom jula na našem portalu pisali smo o nestašici lekova koje u redovnoj terapiji koristi gotovo milion ljudi: Glukofaž (Glucophage) XR za dijabetes i Eutiroks za štitnu žlezdu. Razlog nestašice su, između ostalog, bile zloupotrebe, jer ih zdravi piju da smršaju. Do ove nedelje su pomenuti lekovi prodavali i bez recepta.

Na naša pitanja povodom novog protokola za izdavanje lekova za štitnu žlezdu i dijabetes Eutiroks, Glukofaž XR i Letroks, iz RFZO nisu odgovorili do objavljivanja ovog teksta.

***

BONUS VIDEO: Slučaj _Ozempik__ Zašto nema leka ni za lek_ – Zoran Gavrilović i Radan Stojanović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare