Jelena Stanković Foto:N1

Jelena Stanković iz Pravnog skenera koji je poslednjih šest godina glavne aktivnosti usmerio prema javnim nabavkama u zdravstvu u cilju smanjenja korupcije, kaže za N1 da je prilikom nabavki lekova uočeno neslaganje podataka koje poseduju Institut za javno zdravlje Milan Jovanović Batut i Republički fond za zdravstveno osiguranje. „Tada smo došli na ideju da sprovedemo istraživanje. Obuhvatili smo liste lekova i vakcina za obaveznu vakcinaciju. Tražili smo da nam za 35 lekova i vackina dostave podatke koliko lekova su tražili, koliko su dobili, koliko su potrošili i koliko ih je ostalo“, kaže ona.

Ističe da istraživanje obuhvata period od 2017-2020. godine, a da je cilj bio da se utvrdi neslaganje, kao i to zašto je potrebno dobro planirati i spovoditi javne nabavke, prenosi N1.

Ona dodaje da bi RFZO trebalo da ima podatke o svim količinama koje su potrošene.

„Kada zdravstena ustanova potroši lek, Batutu šalje potrebe. Tu se stvara problem iz raznih razloga, ali smo uočili da je on u evidencijama koje vode državne ustanove. Naša preporuka je da bi trebalo da postoji jedinistvena evidencija, tako bi se smanjilo i ne bi bilo neslaganja podataka, svi bi imali podatke koliko je traženo, koliko im je isporučeno i kolike su zalihe“, rekla je ona.

Kaže da se definitivno naručuju veće količine, navodeći primer MMR vakcina rekavši da su dobili podatak da se zalihe tih vakcina povećavaju.

Stanković je rekla da Pravni skener na društvenim mrežama informišu građane, kako bi oni shvatili da se radi o novcu koji svi dajemo i da bi trebalo da učestvuju svi.

„Javne nabavke se tiču svih nas, tako da svi građani imaju mogućnost da kontrolom pogledaju koliko je količina nabavljeno i koliko je novca dato“, kazala je.

Govoreći o obaveznim kovid propusnicama posle 22h, Stanković misli da one neće imati efekta kakav se očekuje i dodaje da nije sigurna koliko će to doprineti suzbijanju koronavirusa.

Rekla je i da Pravni skener namerava da se bavi i vakcinama protiv virusa korona, ali da to do sada nije urađeno jer one nisu, kako je kazala, nabavljene javnom nabavkom.

BONUS VIDEO: Dr Jovanović objašnjava vezu između vakcine protiv korone i neplodnosti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar