Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Škodrić izjavila je da Srbija ima 5.800 doza inovativnog leka protiv koronavirusa, američkog proizvođača Eli Lilly.

Škodrić je za televiziju Prva kazala da je Srbija četvrta zemlja u Evropi koja poseduje taj lek – pored Nemačke, Mađarske i Češke.

Ona je navela da je lek „iz grupe monoklonskih antitela“ i da deluje tako što se „vezuje za mesta gde se virus vezuje za ćelije“, čime sprečava dalju progresiju bolesti.

„Lek se vezuje za ta mesta i sprečava virus da se dalje vezuje za ćelije u našem organizmu. Njegova efikasnost je 95 odsto. Lekova iz ove grupe ima puno, neki su i dalje u kliničkim studijama, ali mi nabavljamo isključivo one koji su pokazali najveću efikasnost“, navela je ona.

Prema njenim rečima, taj lek se daje jednom, kroz infuziju, i nije potrebno da pacijent bude hospitalizovan.

Kako je navela, lek je namenjen pacijentima koji imaju lake simptome infekcije do srednje teških simptoma – a u riziku su da razviju tešku kliničku sliku.

„Daje se pozitivnim pacijenitma, ali isključivo u prvih deset dana od pojave simptoma, nakon toga on nema efikasnost“, rekla je Škodrić.

Ona je najavila da će nove količine tog leka stići u Srbiju tokom aprila i maja i dodala da ga trenutno ima dovoljno.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar