Foto:N1

Lekar niške Hitne pomoći koga je u avgustu prijavila zamenica direktora jer je o manjku lekara govorio na Fejsbuku, uskoro bi mogao da dobije i otkaz. Druga prijava je došla odmah pošto je navode sa društvene mreže podelio sa medijima, a treću je, prošle nedelje, potpisao sam direktor Hitne pomoći. Lekar tvrdi da su optužbe neosnovane i da se rukovodstvo, umesto da rešava probleme, trudi da ga ućutka. Direktor se, za sada, ne oglašava.

Doktor Miodrag Branković „zatrpan“ je disciplinskim prijavama, kako tvrdi, da bi prestao da javno govori o problemima koji direktno utiču na zbrinjavanje urgentnih pacijenata. Najpre ga je prijavila zamenica direktora, zato što je, prema njenom mišljenju, komentarima na Fejsbuku urušio ugled ustanove i uznemirio javnost. Potom šef smene – kada je o tome govorio i za medije.

„Pokušavaju da sve moje navode ispolitizuju na neki način“, kaže Branković za N1.

A ne radi se o politici, dodaje, već o tome da služba u kojoj radi – nema dovoljno terenskih lekara, zbog čega često ne stižu na vreme. Pisao je i o zastarelom voznom parku i opremi. Kaže da ne zna da li je disciplinski postupak do sada i pokrenut.

Foto:N1

„Niko iz rukovodstva nije demantovao te moje navode, sve što rade je da pišu te disciplinske prijave“, navodi Branković.

Za samo mesec i po dana, dobio ih je, ukupno, tri. Lekar kaže nejasno mu je zbog čega, jer je u prilogu rukom pisan zapisnik šefa smene, koji ga je pozvao na razgovor, na koji se odazvao u toku radnog vremena. Lekar smatra da je cilj ovih prijava:

„Da mi daju otkaz“, naglašava.

Direktor Hitne pomoći Niš Slavoljub Živadinović nije se javio na telefonski poziv, a prosleđen mu je i mejl sa zahtevom za izjavu televiziji N1.

Foto:N1

Podsetimo, posle prve prijave, one zbog komentara na Fejsbuku, odbio je da za N1 da zvanični komentar, a u kratkom telefonskom razgovoru je rekao da je važno ono što će Komisija za kontrolu kvaliteta rada odlučiti. Pitanja je tada tražio na imejl adresu, a na njih nikada nije odgovorio.

Lekar, međutim, ne odustaje.

„Mi konstantno radimo sa smanjenim brojem terenskih ekipa. To je sve proverljivo u knjizi gde se beleže terenski pozivi, jer možete tu da vidite koja je ekipa uradila koji teren. Dajte ljudi da nabavimo novu opremu, novi sanitet, da zaposlimo ljude. I onda, kada imate zadovoljne lekare, niko neće da izlazi u medije i da priča ovakve stvari“, ocenjuje lekar.

Branković smatra da upravo zbog ovoga što priča, trpi i njegova porodica. Supruga, medicinska sestra u Hitnoj pomoći, takođe je dobila prijavu. Smatraju da je njihov slučaj upozorenje za sve zaposlene, zbog čega se, kažu, niko ni ne oglašava.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare