Foto: Milica Dejanović/Južne vesti

Zaposleni u Zavodu za javno zdravlje (ZZJZ) u Vranju juče su primili oba dela neisplaćenih plata. Mislim da je bio u pitanju deo za april i deo za oktobar, ali ne držite me za reč. Kad čoveku dirnu u dostojanstvo i egzistenciju, ne mogu ni da se koncentrišem. Činjenica je da plata kasni, rekao je za Danas zaposleni u vranjskom ZZJZ koji je želeo da ostane anoniman.

Prethodno su radnici ove zdravstvene ustanove uputili otvoreno pismo zbog kašnjenja zarada, objavljeno u jednom od vranjskih medija 26. oktobra.

U delu tog pisma navodi se da vranjski ZZJZ „nema para za plate radnika, u trenutnoj situaciji u zemlji kada su cene svih proizvoda i usluga povećane najmanje dvostruko“.

Dalje se u pismu navodi da „u vreme neprimanja plate, rukovodstvo ZZJZ u Vranju odlučuje da je potrebno malo igara, pošto hleba ne može da obezbedi, za zaposlene, kako bi zaboravili na krizu i zarade“.

PROČITAJTE JOŠ

„Rukovodstvo obezbeđuje učešće na Sportskim igrama na Kopaoniku, u septembru mesecu, za 19 osoba. Ukoliko neko i pomisli da potraži platu, isto rukovodstvo objasni da kašnjenje nije prešlo zakonski rok od mesec dana i da ne kasne zarade. Mada to objašnjenje zaposleni ne mogu upotrebiti kad stigne opomena za ratu kredita, račun za struju, telefon…“, navodi se u otvorenom pismu zasposlenih rukovodećem kadru vranjskog Zavoda.

Međutim, sagovornik Danasa, zaposleni u ZZJZ koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da to pismo koje je objavljeno u medijima „nije pismo, već, verovatno, izjava nekog od zaposlenih, jer radnici nisu potpisali ništa u formi pisma“.

„To je manje bitno, bitnije je da je istina sve ono što u njemu piše. Svi zaposleni tako misle. Činjenica je da nam kasni plata. Evo, tek juče su to isplatili“, rekao je naš sagovornik.

Naglasio je da je „glupo da radiš mesec dana, a onda dođeš u situaciju da za taj rad ne budeš plaćen“.

„Svi mi imamo dostojanstvo. Imamo decu i porodice, to je život. A nije život kad pravnici u ZZJZ kažu da ne kasni plata i da ‘ima fore’ za isplatu do kraja oktobra. Ja pričam o životu gde su krediti, gde je egzistencija ugrožena. A doktor si koji leči i u pandemiji“, objašnjava zaposleni u ZZJZ.

Rekao je da „samo traži svoje pravo“.

„Dolazimo u situaciju da smo doterani do zida. Niko mene ne pita, kada odem kući, da li moja deca imaju šta da jedu ili da li sam pozajmio pare da bih svojoj porodici nešto obezbedio. Kada odemo kući, treba da kupimo hleb i uz hleb. Kolege mi govore da je trebalo da imam strpljenja. Problem je izgleda bio u meni i mom strpljenju. Ovde nije reč o meni, o jednom čoveku, nego o stotinak zaposlenih u ZZJZ u Vranju koji ćute“, dodao je sagovornik Danasa.

Opširnije pročitajte na portalu Danas.

BONUS VIDEO Zbog koga kasne plate užičkim trudnicama?

Komentari

Svi komentari (0)